SNIKTITT: Brettfunksjonene i nye Windows 10 Slik oppfører nye Windows seg på nettbrett

Sniktitt Brettfunksjonene i nye Windows 10

Slik oppfører nye Windows seg på nettbrett

Veksler automatisk mellom «Windows 8» og nye menyer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I går slapp Microsoft Windows 10. I det som må ha vært en av tidenes mer effektive Windows-lanseringer dukket det opp oppgraderingsknapper i 190 land kloden rundt. Både nedlastingsløsninger og aktiveringsservere holdt hele dagen, uten merkbare problemer.

Vi gjorde en omfattende prøvekjøring av Windows 10 på ordinær PC i går, og kunne slå fast at operativsystemet jevnt over fungerte svært bra. Fra en mus- og tastaturbrukers ståsted er det nesten slutt på Windows-frustrasjonene med denne nye versjonen. Men hva med nettbrettene? De som Windows 8 i utgangspunktet fungerte godt på. Vi plukket frem en Surface 2 for å se hvor godt nye Windows 10 ivaretar brukere av berøringsskjerm.

Les mer om Windows 10 i disse sakene:

Windows 10 har to ansikter og veksler lynraskt

Operativsystemet er i utgangspunktet satt til å bytte mellom vanlig desktopmodus og nettbrettmodus selv. Det skjer ikke helt uten din hjelp, siden standardvalget er at enheten skal spørre om lov når den ønsker å gjøre byttet, for eksempel når du klikker av tastaturet på et Surface-brett.

Vi opplevde byttet som såpass raskt og smertefritt, at vi heller valgte å la Windows gjøre dette helt automatisk.

Windows 10s to ansikter. Operativsystemet bytter mellom dem dersom du for eksempel hekter av tastaturet ditt. På vårt brett gikk den også i nettbrettmodus om vi holdt det veldig skjevt, noe som tyder på at også bevegelsessensorene brukes for å styre funksjonen.
Windows 10s to ansikter. Operativsystemet bytter mellom dem dersom du for eksempel hekter av tastaturet ditt. På vårt brett gikk den også i nettbrettmodus om vi holdt det veldig skjevt, noe som tyder på at også bevegelsessensorene brukes for å styre funksjonen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så fort byttet er gjort, er du for de fleste visuelle formål i Windows 8. Plutselig blir alle applikasjoner til fullskjermvinduer. Du kan veksle mellom dem ved å trekke fingeren inn fra venstresiden av skjermen, mens en finger inn fra høyresiden av skjermen åpner varslingssenteret. Trekk applikasjonen ned, og den avsluttes.

Byttet skjer også ganske presist med vårt brett. Det skjer ikke i utide, men innimellom kan det likevel være nyttig å gå tilbake til vanlig Windows med vinduer. Da er det veldig kjekt at Microsoft har plassert en snarvei til å skru av og på brettmodusen i varslingssenteret. På vår Core i5-utstyrte Surface 2 Pro tar byttet godt under sekundet, og oppleves i praksis som umiddelbart.

Du bør ha Modern UI-innhold i startmenyen

Ønsker du å ha startmenyen din tom for fliser i desktopmodus? Da må du leve med helt tom startskjerm i nettbrettmodus. Det hadde vært fordelaktig å kunne styre disse to uavhengig av hverandre.
Ønsker du å ha startmenyen din tom for fliser i desktopmodus? Da må du leve med helt tom startskjerm i nettbrettmodus. Det hadde vært fordelaktig å kunne styre disse to uavhengig av hverandre. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den store Modern UI-menyen flytter seg ned i venstre hjørne, og blir til den nye startmenyen. Eventuelle åpne apper får vindusmarkering rundt seg og flyter plutselig på skrivebordet. Det gjelder også tredjeparts programvare som oppfører seg påfallende pent og uten trøbbel når den utsettes for disse såkalte Continuum-funksjonene i Windows 10.

I gårsdagens sniktitt nevnte vi at det er mulig å gjøre startmenyen så stor, eller så liten, som man måtte ønske. Det er fullt mulig på nettbrett også, men her oppdager vi fort at prioritetene våre i desktopmodus påvirker mulighetene våre i brettmodus. Det er nemlig Modern UI-elementene fra startmenyen som blir til startskjermen i brettmodus.

Hvis du fjerner alle flisene fra startmenyen, og står igjen med bare en appliste eller andre elementer, har du heller ikke fliser å velge i på startskjermen. Her må du altså gjøre en avveining, fordi de to ulike modusene påvirker hverandre.

Møt familien. Windows 10 skal fungere bra på PC, nettbrett og mobiltelefon. Sistnevnte får ikke endelig Windows 10 før litt senere i år, men det er fullt mulig å prøvekjøre operativsystemet allerede nå.
Møt familien. Windows 10 skal fungere bra på PC, nettbrett og mobiltelefon. Sistnevnte får ikke endelig Windows 10 før litt senere i år, men det er fullt mulig å prøvekjøre operativsystemet allerede nå. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En massiv forbedring siden Windows 8

Det skal sies at brettet er mulig å bruke uten en omfattende startskjerm også. Du kan fortsette å bruke det i desktopmodus, som fungerer helt greit på den presise pekeskjermen, eller du kan hente frem den fullverdige applikasjonslisten med et sveip inn fra venstre side av skjermen. Like fullt føles dette som omstendelige måter å bruke et nettbrett på i 2015, og vi konkluderer med at en hybrid-PC i mange tilfeller vil tvinge deg til å ha en voksen startmeny i desktopmodus, selv om du kanskje ikke ønsker det selv.

Mulighetene for flere skrivebord trekker seg naturligvis litt unna i nettbrettmodus. Der Windows 8-variantene hadde et slags skrivebord under Modern UI-grensesnittet, forsvinner den delen helt når Windows 10 gjør seg klar for fingerbetjening.

Like fullt er det en massiv forbedring sammenliknet med tidligere, der du i praksis ikke fikk velge opplevelse selv uten å installere tredjeparts løsninger, så som Classic Shell og liknende.

Bli med videre til neste side for å se hvordan appene oppfører seg »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen