Sniktitt Apple iPhone XR

iPhone XR er både billigst og den mest spennende av årets modeller

Apple skrur ned prisen og beholder ytelsen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tek.no / Cupertino: I år lanserte Apple noe så sjeldent som «one more iPhone», og telefonen de lanserte har fått navnet iPhone XR. Den er en litt billigere X-modell, men vi snakker ikke om en budsjettmobil. Til nesten 9000 kroner er dette også en rimelig påkostet affære.

Men så er også spesifikasjonene relativt like de du får i de to nye Xs-modellene fra Apple.

Det er to-tre viktige forskjeller fra de virkelige toppmodellene her. Den ene er at dette er en LCD-skjerm, og det er ikke like enkelt å bygge rammeløse mobiler med den teknologien som med OLED.

Les om de andre produktene Apple slapp: 

Apple iPhone XR

Størrelse: 15,09 x 7,57 x 0,83 cm
Vekt: 194 gram
Skjerm: 6,1 tommer, LCD IPS, utvidet fargerom, 1792 x 828 piksler
Maskinvare: Apple A12 Bionic
Lagringsplass: 64, 128 eller 256 GB
Operativsystem: iOS 12
Teknologi: 
Kamera: 12 megapiksler
Batteri: Ikke oppgitt
Pris: 8700 kroner (Oppdaterte priser fra Prisjakt.no) Annonselenke

Ikke langt unna toppmodellen

Og selv om Apple, tilsynelatende med rette, skryter en del av telefonen sin, har den en merkbart tykkere skjermramme enn både fjorårets iPhone X og de nye Xs-modellene. Du ser det med én gang, hvis du vet hva du ser etter. Men forskjellen skriker deg ikke akkurat i ansiktet hver gang du løfter den.

Du merker det imidlertid hvis du er vant til å bruke 3D Touch på andre iPhoner. Teknologien måler hvor hardt du trykker på skjermen, og kan for eksempel brukes til å la deg trykke hardt på tastaturet for å flytte tekstmarkøren. Akkurat den løsningen er ikke med her. Hvis det er noe her som virkelig hadde irritert meg litt, så er det fraværet av denne løsningen i iPhone XR.

  Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En slags mellomløsning som ligner på den du finner i iPad Pro er med, men det er grunnleggende sett kun en bitte litt redesignet trykk-og-hold-funksjon for noen få av iOS' funksjoner, så som kamera og lommelykt fra låseskjermen. Det simulerer ekte vare greit nok, men det er svært merkbart at det ikke er det vi snakker om. Og tekstmarkørflytting ved å behandle skjermtastene hardhendt får du uansett ikke.

Xs var fine, men XR gjør sterkest inntrykk

  Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For min del virket det som nok en variant av Apples forsiktige puff oppover på prisstigen. Vil du bli enda 10 prosent mer fornøyd med dingsen din? Bruk noen tusenlapper til.

Jeg fikk demonstrert og prøvd alle de tre nye iPhone-modellene i Steve Jobs Theater her i Cupertino, og der det er umulig å ikke bli imponert av s-modellene, var det faktisk XR som gjorde sterkest inntrykk. Nettopp fordi den til en lavere pris klarte å gi mye av det samme inntrykket som de heftigste.

Og én ting de heftigste modellene ikke kan gi, er de lekne fargene XR leveres med. Blått og rødt er blant annet på menyen. Fargene er ved siden av kameratuten de tydeligste markørene som viser at dette ikke helt er toppmodellen.

Jeg var tilsynelatende ikke alene om å bli imponert av XR, for få bord i demoområdet var mer omsvermet enn XR. Flere XS-modeller ble liggende uten at så mange tittet på dem, mens køene bygget seg opp rundt den rimeligere utgaven.

  Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ikke den vanlige nedgraderingen

Men så ble ikke dette helt produktet jeg kanskje hadde forventet. Veldig ofte har Apple valgt å kjøre nedgradert maskinvare i de rimeligere modellene, og foruten skjerm og litt på kamera har de holdt seg unna det her.

Det betyr at XR er akkurat like forrykende rask som Xs-modellene er, med den nye Apple A12-brikken bygget inn. Her er det ingen restebruk av forrige generasjons brikke, som fortsatt – ett år etter slipp, er den raskeste mobilbrikken på markedet. Her har Apple foreløpig kun seg selv å slå, selv om Huawei jobber på for å ta igjen slepet med sin nye Kirin 980 som dukker opp i Mate 20 Pro om en måneds tid.

Kameraet får man aldri riktig testet på iPhonene på disse lanseringene. Vi får en haug testbilder å se på, men akkurat hvor gode bildene blir må vi vente til testproduktene lander for å finne ut av.

Lager bokeh med bare én linse

  Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men påstandene om iPhone XR-kameraet er at det er like godt som ett av kameraene i Xs-variantene, og i tillegg at det skal kunne lage effekter så som bokeh som vi er vant til fra de heftigste modellene. Som en del andre aktører bruker Apple fokuspikslene i den ene brikken til å finne ut av avstander i bildet og til å markere hvor skillet mellom objektet du fokuserer på og bakgrunnen går.

Hvis demobildene er noe å gå etter er denne funksjonen kraftig forbedret i de nye modellene sammenlignet med de tidligere. I år var de veldig opptatt av å vise frem portretter med mye hår – og hår har pleid å være bokeh-effekters vanskeligste akilleshæl å få bukt med.

Alt i alt virker dette som den mest spennende iPhonen Apple har vist frem siden X. De store X-oppfølgerne, og spesielt Max-modellen med 6,5 tommers skjerm, har absolutt sine høydepunkt. Men de bygger mer på forrige utgave enn XR gjør, og ikke er de like spreke i fargevalg heller.

Sprek, men ikke helsprø

Samtidig tar ikke Apple den helt ut med XR. For deg som følger med på Apples gjøren og laden er nok iPhone 5C et sted i bakspeilet. Den var laget i plast, kom i en liten haug farger, slik XR gjør, og Apple laget deksler for den som så ut som fire-på-rad-spill. Det ble litt i overkant, og 5C ble vel ikke egentlig noen voldsom klassiker for Apple.

iPhone XR virker altså som en finfin mellomting. Med en prislapp på 8700 kroner er den slett ikke billig, men samtidig ligger den midt i feltet der toppmodeller flest ligger akkurat nå. Dette er altså X-en som flere skal ha råd til.

Og den er altså overraskende lik de svindyre variantene. Selv FaceID-funksjonen som vi forelsket oss helt ifra fjorårets iPhone X er med. Til å være en «one more thing» ser dette ut til å være en uvanlig spennende ting.

Les om de andre produktene Apple slapp: 

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen