Mulighet til å kjøre flere apper på samme iPad-skjerm, samt batterisparefunksjonene er blant nyhetene i iOS 9.

Sniktitt Apple iOS 9 på iPhone og iPad

Mulighet til å kjøre flere apper på samme iPad-skjerm, samt batterisparefunksjonene er blant nyhetene i iOS 9. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Vi har prøvd iOS 9: Slik blir din «nye» iPhone og iPad

Mer enn en app på samme skjerm og Siri på norsk. Les sniktitten og se video.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Apples nettbrett fikk en ganske fremtredende rolle under gårsdagens lansering. Årsaken er at iPad nå har fått bedre fleroppgavekjøring enn tidligere.

Samtlige av Apples iPad Mini-modeller, og de større modellene helt tilbake til iPad 2, får oppdateringen til iOS 9, men kun det nyeste og sprekeste av brettene får all funksjonaliteten.

Slik ser den nye oppgavevekslingen i iOS 9 ut. iPhone 6 Plus til venstre, iPad Air 2 til høyre.
Slik ser den nye oppgavevekslingen i iOS 9 ut. iPhone 6 Plus til venstre, iPad Air 2 til høyre. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Oppgavevelgeren fremstår som en slags nymotens utgave av Apples gamle Cover Flow-konsept, der man kan rulle gjennom en pent animert forhåndsvisning av de ulike kjørende appene. Dette fungerer likt både på iPhone og på iPad, og erstatter den gamle oppgavelisten som rullet over skjermen uten nevneverdige effekter ved siden av.

Den store nyheten er likevel muligheten til å kjøre flere apper på samme skjerm, og til det må du ha en iPad. Alle iPad-modellene kan vise deg en appmeny som du trekker inn over høyre side av skjermen.

Med denne tidlige utgaven av programvaren, er det kun Apples egne apper som dukker opp i dette sidepanelet, men funksjonen ble vist frem blant annet med Twitter flytende på høyre side av skjermen.

Mest funksjonalitet på iPad Air 2

Så fort du har valgt et av ikonene åpner appen seg i en kompakt visning innenfor dette panelet. Dersom du har en iPad Air 2 kan du imidlertid gjøre noe resten av iPadene ikke får til. Trekker du panelet videre mot venstre på skjermen dukker det opp en delestrek mellom de to aktive appene, og du kan velge hvilken som tar opp størst plass på skjermen.

Den enklere sidepanelløsningen er foreløpig også den vi får tilgang på om vi kjører apper fra tredjeparts utviklere som hovedapp. Vi får hentet frem panelet, men knappen som lar oss dele opp skjermen likt mellom to apper dukker ikke opp i slike tilfeller.

På bildene til venstre og i midten ser du den såkalte Slide Over-funksjonaliteten. Den blir tilgjengelig på alle iPader, mens Split View som du ser helt til høyre er forbeholdt toppmodellen iPad Air 2.
På bildene til venstre og i midten ser du den såkalte Slide Over-funksjonaliteten. Den blir tilgjengelig på alle iPader, mens Split View som du ser helt til høyre er forbeholdt toppmodellen iPad Air 2. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Også videospilleren og Facetime har blitt oppdatert for å la deg gjøre mer. Et klikk på hjem-knappen mens videospilleren står på, sørger for at spilleren forsvinner mens videovinduet krymper til frimerkestørrelse på skjermen. Under det ligger menyene som du nå kan bruke mens avspillingen pågår. Du kan endre størrelse på videoruten, og flytte den rundt på skjermen. Du kan ikke flytte den helt fritt – den trives aller best langs en av skjermens kanter.

Selv om det er forskjeller på Apples løsning og variantene både LG og Samsung tilbyr på sine produkter, fremstår dette som svært likt det vi har sett før i en rekke modeller fra de to sør-koreanske produsentene.

Langt mer funksjonsrike Apple-kart

Apple Maps pleide å være en forholdsvis naken kartapplikasjon. Slik er det ikke lenger.
Apple Maps pleide å være en forholdsvis naken kartapplikasjon. Slik er det ikke lenger. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En ganske vanlig funksjon for GPS-applikasjoner er muligheten til å vise viktige punkter i nærheten. Denne funksjonaliteten har ikke vært tilgjengelig i Apples Maps-applikasjon før nå, men funksjonaliteten kommer godt om enn sent.

Så fort du åpner kartappen får du opp et søkefelt, med en rekke snarveier til ulike typer tjenester og bedrifter under. Det i seg selv er ikke unikt, men trykker du på en av knappene vil Maps-appen lynraskt hente frem forslag i nærheten av deg. Dette foregår så godt som uten forsinkelse.

Avhengig av hvilken type interessepunkt du velger kan du få opp resultatene som listevisning, eller som nåler spredt utover kartet.

Under snarveiene lister iOS 9 dessuten opp en rekke nylige adresser fra andre steder i operativsystemet. Tilsynelatende har den hentet flesteparten av forslagene undertegnede får opp fra e-poster i jobb-innboksen. Her virker det som om den plukker litt hummer og kanari, og forsøker vi å trykke på ett av forslagene, plukker den tilfeldige ord fra forslaget som puttes i søkeboksen. Resultatene blir ikke fryktelig meningsfulle, og vi mistenker at vi kan ha funnet en av relativt få bugs så langt i iOS 9.

Helt nytt tastatur

I forrige storoppdatering av iOS ble det mulig å bruke tredjeparts tastatur, så som Swiftkey og Swype. I denne oppdateringen kommer originaltastaturet du kanskje ikke vil ønske å bytte ut.

Her får du nemlig noen funksjoner vi ikke har sett i et skjermtastatur før. Ved å trykke med to fingre på skjermtastaturet blir det til en pekeplate. Hele tastaturfeltet blir lysegrått, og vi kan begynne å bevege markøren rundt på skjermen.

Med en gang du begynner å bruke to fingre på tastaturet, gråer bokstavene over og skjermen blir til en pekeplate som lar deg flytte markøren rundt. Funksjonen var meget god på iPad, men litt vanskeligere å bruke på en mindre iPhone-skjerm.
Med en gang du begynner å bruke to fingre på tastaturet, gråer bokstavene over og skjermen blir til en pekeplate som lar deg flytte markøren rundt. Funksjonen var meget god på iPad, men litt vanskeligere å bruke på en mindre iPhone-skjerm. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hastighet og flyt er upåklagelig, og vi opplever aldri at markøren gjør noe overilt eller uventet. Apple har noen av de beste fysiske pekeplatene i verden, og nå har de etter alt å dømme en av de beste virtuelle sådanne også.

Tastaturet har dessuten fått bygget inn knapper som endrer seg etter behov, og kan ta seg av klipping og kopiering på en enkel måte.

For ordinær inntasting er det ingenting oppsiktsvekkende ved dette tastaturet. Skriver du som et olja lyn med Swiftkey er det godt mulig du vil ønske å holde deg til favorittastaturet ditt. Men fordelene Apples nye tastatur byr på kan heller ikke ses helt bort fra.

Vi må naturligvis ta et lite forbehold om at det er drøssevis av ulike tastaturløsninger i App Store og Google Play, og jeg er ingen storforbruker av tredjeparts løsninger på dette holdet. Dermed kan det tenkes at det alt finnes tastatur med liknende funksjonalitet i omløp.

Nye iOS 9 gjør det enklere å bruke tredjeparts tastatur sammen med iOS-dingsene. Mange av Android-snarveiene på dette tastaturet fungerer helt fint i iOS 9, men vi stårt fortsatt igjen med en del knapper som ikke gjør noe som helst.
Nye iOS 9 gjør det enklere å bruke tredjeparts tastatur sammen med iOS-dingsene. Mange av Android-snarveiene på dette tastaturet fungerer helt fint i iOS 9, men vi stårt fortsatt igjen med en del knapper som ikke gjør noe som helst. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her kan vi dessuten ta med at iOS 9 nå er i stand til å tilpasse seg ulike trådløse tastatur også, slik at snarveisknapper fungerer som forventet i operativsystemet. Vi forsøkte å koble til et kompakt Bluetooth-tastatur fra Samsung. Svært mange av tastene havnet riktig, inkludert hjem-tasten og hurtigtaster for skjermlys og musikkstyring, for å nevne noe. Men tastefjøla har fortsatt en mengde taster som tilsynelatende ikke virker med vår iPad og iOS 9. Kanskje viktigst av dem er tilbaketasten, som ga svært lite respons fra seg.

Fokus på batteritid

Også strømforbruket har fått oppmerksomhet av Apple denne gang. Nytt i iOS 9 er nemlig en egen strømsparemodus, og det har kommet til en visning i innstillingsmenyen som lar deg se hva som har brukt mest strøm på telefonen.

Lyder dette kjent er det fordi funksjonaliteten fremstår nærmest som en blåkopi av det vi i flere år har hatt tilgang til i Android-baserte enheter. I hvert fall på det visuelle nivået.

Den nye strømsparefunksjonaliteten i iOS 9 er som snytt ut av USB-kontakten på en Android-telefon.
Den nye strømsparefunksjonaliteten i iOS 9 er som snytt ut av USB-kontakten på en Android-telefon. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Her listes appene som har brukt mest i synkende rekkefølge, med den verste strømtyven øverst. I utgangspunktet viser funksjonen hva slags type aktivitet som har spist av strømreservene dine, men du kan også klikke på en knapp for å få se hvor lang tid de ulike prosessene har vært aktive.

Hvor lenge telefonen har vært i bruk og i hvilemodus siden forrige lading vises helt nederst.

Så fort batterinivået synker under 20 prosent spør enheten om du ønsker å aktivere strømsparing. Løsningen skal kutte en del i bakgrunnsaktiviteten og i lysstyrken, for å nevne noe. Vi opplevde imidlertid ikke at hverken telefon eller nettbrett ble trege, slik vi ofte ser når tilsvarende funksjonalitet aktiveres på Android-enheter.

I utgangspunktet skal nye iOS 9 gi en ordinær iPhone 6 en time ekstra brukstid. Med strømsparingen aktivert lover Apple at du skal få inntil tre timer mer ut av telefonen din. Med tanke på at det i skrivende stund kun er få timer siden lansering har vi ikke fått testet dette, men batteriindikatoren ser ut til å synke med noenlunde normal hastighet. Det ser i hvert fall ikke ut til at noe spiser mer strøm her enn vanlig.

Helt fersk notatapplikasjon

Apple brukte noen minutter av gårsdagens lansering på å snakke om notatapplikasjonen. Nesten alle telefoner og nettbrett har en slik app, og for så godt som alle er det helt grunnleggende funksjonalitet som gjelder. Disse appene blir sjelden begunstiget med utviklertid. Apple forklarte før de gikk i gang at svært mange bruker notatapplikasjonen i iOS. Det virket nesten litt som om de måtte forklare hvorfor de brukte tid på en så liten del av operativsystemet sitt.

Det kan være fort gjort å glemme at grunnleggende og enkel funksjonalitet også er viktig.

En helt ny notatapplikasjon hører til. Her kan det tegnes, limes inn bilder og mye mer. Det du har lagret spres på tvers av Apple-dingsene dine i iCloud.
En helt ny notatapplikasjon hører til. Her kan det tegnes, limes inn bilder og mye mer. Det du har lagret spres på tvers av Apple-dingsene dine i iCloud. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Appen er nå koblet opp mot Apples iCloud-løsning, og den synkroniserer notatene dine på tvers av Apple-enheter. Det har dessuten kommet til knapper for å legge til bilder og annet innhold i notatene dine. Skulle du føle for det kan du også tegne rett på skjermen. Her får du en rekke enkle verktøy og noen få farger å velge i. Du får også en virtuell linjal som kan være til hjelp om du skal tegne opp noe skjematisk, eller bare tegne et fint og kantete hus med epletrær og hage.

En liten smakebit på noe av det som er nytt i iOS 9.

Noen bugs

Foruten de innledende problemene med iPhone-modellen har vi merket relativt lite til trøbbel eller unoter i Apples nye operativsystem. Apper kjører stort sett slik de skal. Vi mistenker dessuten sterkt at de innledende problemene skyldtes at Apples overbelastede servere jobbet så hardt de kunne, uten å strekke til.

At Siri fordufter av skjermen midtveis i arbeidet er litt merkelig. Det samme gjelder tendensen til å plukke litt tilfeldige ord fra kommandoene når søk skal gjøres. Vi opplevde dessuten at iPaden startet om igjen én gang i løpet av timene vi tilbrakte med iOS 9.

Ellers merkes det ikke noe særlig at iOS 9 er tidlig programvare. Vi noterer oss at utviklerne har glemt igjen en del synlige hjelpetekster rundtom i innstillingsmenyene. Av og til dukker det opp kodelinjer rundt andre elementer også, men det er aldri noe som er i veien for bruken.

Førsteinntrykket er altså at dette er et gjennomført stykke arbeid til betaversjon å være. Sannsynligvis en god ting, ettersom operativsystemet skal kunne testes av hvem som helst om få uker. Det sagt har vi kun hatt programvaren installert på to enheter i rundt seks timer når dette blir skrevet, og vi har garantert ikke fått øye på alt, hverken av funksjoner eller av bugs.

Lurer du på hvordan enhetene er å bruke i dag? Her finner du testene:

Hva synes du virker mest spennende i iOS 9? Har du funnet noe annet nytt som vi ikke har tatt med i gjennomgangen? Del dine tanker i forumtråden under.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen