Test

Sniktikk på Sony Cybershot DSC-H2

Aller først må vi gjøre det klart at dette er ikke en test. Kameraet vi har brukt, er et preproduksjons sample, som er håndskrudd, og ikke optimalisert med hensyn til bildekvalitet. Vi kan derfor ikke publisere bilder i full størrelse og vi kan ikke si noe endelig om hvordan kameraet er skrudd sammen. Det får vi vente med til en endelig test.

Men det er mye annet ved et kamera, som er interessant å kjenne til, så vi skal, på sedvanlig måte, forsøke å gi dere så mye informasjon som mulig.Kamerahus

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Kameraet er, så vidt vi kan se, samme størrelse og vekt som forgjengeren, H1, det vil si 10,8 x 8,1 x 8,2cm og veier ca 460g inkludert batterier, minnekort og objektivdeksel. Det er med andre ord et kompakt ultrazoomkamera, men ikke det aller minste. Søkeren stikker en del ut bak, og det gjør at det tar større plass enn det hadde trengt.

H2 har fått en megapiksel mer, og er nå oppe i 6 megapiksler. Det er det samme som alle nye kameraer av denne typen, og bør være mer enn nok for de aller fleste.

Kameraet har et godt, gummibelagt grep, som gjør at det ligger godt i hånden, og gjør at de fleste knapper og innstillinger er tilgjengelige med en hånd. Du føler aldri at kameraet holder på å gli ut av hånden din. Det balanserer også godt, så det ikke blir unødig tungt å holde.

Kameraet har en rekke knapper på oversiden og baksiden, for å gjøre de fleste vanlige funksjoner lett tilgjengelige. Dette fungerer bra, og det er lite du må inn i menyene for å gjøre. Foran utløseren er det et hjul for pekefingeren, som styrer en rekke innstillinger. Mer om det under ”Betjening/brukervennlighet”

Optikk

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Sony DSC-H2 er utstyrt med et 12x zoomobjektiv, med brennvidder tilsvarende 36-432mm. Lysstyrken er f/2,8-3,7, noe som må regnes som svært bra på et så langt zoomobjektiv. Dette er akkurat de samme spesifikasjonene som på H1

Objektivet er merket med Carl Zeiss, mens forgjengeren hadde Sony-objektiv. Hva dette har å si i praksis kan vi ikke uttale oss om før vi får hendene på et produksjons-eksemplar, men det vi har tatt av bilder med H2 tyder på at bildekvaliteten ikke skal bli et problem. Bilder av oppløsningskartet viser også høyere oppløsning, enn H1.

Zoommotoren har mange trinn. Det er litt vanskelig å vite nøyaktig, men vi talte i hvert fall 30, så her er det mulig å få akkurat det utsnittet du ønsker, selv om du kanskje må jobbe litt for å treffe helt nøyaktig. Zoomen er rask, jevn og nesten helt lydløs. Den fungerer også under videoopptak.

På full vidvinkel, og korteste fokusavstand, er det noe fortegning på bildene, se makrobildet lenger ned. Dette er helt normalt, og forekommer i større eller mindre grad fra alle objektiver. Det er ikke mer her enn fra de fleste andre kameraer. Så vidt vi kan se, er fortegningen identisk med H1, noe som kan tyde på at det faktisk er det samme objektivet i kameraene, bare at de har forskjellige navn.

Funksjoner

Hvis vi tar en kikk på utvalget av funksjoner, så ser vi fort at dette er et kamera for entusiasten. Her er det ingen avanserte menyer for å tilpasse lydeffektene til eget ønske, og antall motivprogrammer er begrenset til 6. På den annen side, så har du en lang rekke innstillinger for kreativ kontroll, lysmåling, eksponering, skarphet, fargegjengivelse, kontrast, fargemetning, oppløsning, kompresjon, autofokusmetode og så videre. Det er støtte for brakettering, og du har naturligvis funksjoner som blender- og lukkerprioritet. Det er også en helautomatisk funksjon, som gir kameraet full kontroll over nesten alle innstillinger.

Det er støtte for manuell hvitbalanse, og denne er ganske enkel å sette. Du har med andre ord full kontroll over alle aspekter ved fotograferingen.

En av de viktigere funksjonene på alle ultrazoomkameraer er en ordentlig bildestabilisator. Det har og Cybershot H2. Når man fotograferer på lange brennvidder, skal det lite til å få rystelser i kameraraet, som gjør bildene uskarpe. Bildestabilisatoren gjør effektivt noe med det. Du kan velge om stabilisatoren skal fungere hele tiden, eller bare i det bildet blir tatt. Det siste er normalt mest effektivt, mens det første også hjelper ved komponering av bildet, da du slipper rystelser i søkeren. Du må ganske dypt inn i menyene for å endre dette. Den muligheten kunne godt ligget på knappen som slår av eller på bildestabilisatoren.

Videofunksjonen er som på de fleste kameraer i dag; 640 x 480 med 30 bilder pr. sekund, og lyd i mono. Opptaket kan vare så lenge det er plass på minnekortet. Men i motsetning til de fleste andre, kan du benytte den optiske zoomen mens du filmer. Det er en stor fordel.

Makrofunksjonen gir deg mulighet til å gå ned til ca 2cm fra motivet på vidvinkel. Det gir bilder med utsnitt ned til 4x3 cm, som er bedre enn de fleste kameraer i dag. Hvis du zoomer inn, blir fokusavstanden langt større, og dermed også utsnittet. Det er med andre ord vidvinkel du må bruke hvis du skal ta virkelige nærbilder.

Kameraet har en svært kraftig blits, som lett lyser opp et rom på fem meters avstand, selv på ISO 100. Det er sjelden vi ser så kraftig blits på kompaktkameraer, men det er veldig nyttig. Endelig kan du ta bilder innendørs uten at alt bortenfor to meter blir mørkt. Sony har også et annet kamera med lang blitsrekkevidde, men det er ved ISO 1000, og da får du samtidig mye støy på bildene.

H2 har også støtte for ISO 1000, i likhet med alle nye kameraer fra Sony. Hensikten med det er å gi deg mulighet til å fotografere i dårlig lys uten å bruke blits. Hvis du for eksempel skal forevige en fin stemning, kanskje med levende lys, vil en blits ødelegge det hele. Med høy ISO-verdi, god lysstyrke på optikken og bildestabilisator, har du nå muligheten til å få tatt slike bilder. Siden kameraet vi har benyttet ikke er en ferdig versjon, kan det skje ting, men det er ganske opplagt at ISO 1000 vil gi svært mye støy. Til nå har ISO 400 vært det høyeste de fleste har tilbudt, og det har vært ille nok. På dette kameraet er ISO 1000 ganske ille, men ISO 800 er en del bedre. ISO 400 er godt brukbart. Mye tyder med andre ord på at Sony benytter ganske effektive støyfjerningsalgoritmer på dette kameraet.

På de fleste ultrazoomkameraer er det støtte for manuell fokus. Slik også på dette. Men her fungerer den bedre enn på de fleste andre slike kameraer vi har prøvd. De fleste kameraer forstørrer opp midten av bildet for å hjelpe deg. På H2, forstørres denne delen til å dekke hele skjermen, og det kommer blå-lilla farge i kontrastområdene når disse er i fokus. På den måten er det lett å finne riktig fokus, selv om dybdeskarpheten er meget stor. Utmerket løsning, Sony.

 

Skjerm og søker

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Kameraet har en 2 tommers LCD-skjerm. Det er litt pussig, siden forgjengeren hadde 2,5 tommer. Det er antakelig første gangen vi ser et kamera som har mindre skjerm enn forgjengeren. Oppløsningen ser ut til å være som på forgjengeren – 115 000 piksler, og med såpass lav oppløsning, gjør det egentlig ikke så mye at skjermen er blitt mindre, da den så framstår som skarpere. Det er likevel litt rart at Sony har valgt å gjøre det. Den eneste grunnen vi kan se, er for å ikke konkurere for mye med andre produkter i sitt eget sortiment, for eksempel H5.

Søkeren har samme oppløsning som skjermen, og gir den samme informasjonen. Rundt søkeren er det beskyttende plastikk. Den er såpass stiv at den ikke føyer seg etter øyet, og dermed slipper det inn lys på sidene, som kan være sjenerende, særlig siden grunnen til å bruke søkeren ofte er at skjermen blir for dårlig i slikt lys. Vi skulle gjerne sett høyere oppløsning på den elektroniske søkeren.

Siden søkeren stikker ut på baksiden av kameaet, blir fokuspunktet for øyet litt lengre unna, og det er behagelig. Det er diopterinnstilling for søkeren. Den ligger som et lite hjul på undersiden av søkeren, og er grei å stille på. Vi tror tilgjengeligheten til hjulet er slik at du ikke uten videre endrer innstillingen. Den kan endres såpass mye i begge retninger at selv brukere med ganske stor brillestyrke kan bruke søkeren uten briller, og fortsatt se noenlunde skarpt. Det kan også ha med lav oppløsning på søkeren å gjøre da du ikke kan se store mengder detaljer uansett. Men dette er den første søkeren jeg har prøvd, som jeg kan bruke uten briller (brillestyrke -4,5).

I mørket klarer skjerm og søker seg bra. Faktisk omtrent nøyaktig likt autofokusen, så du kan gå ut fra at hvis du kan komponere bildet, så kan du også fokusere. I sterkt lys var skjermen, slik det er med alle skjermer på alle kameraer, ikke god nok. Den var likevel bedre enn på et par andre kameraer vi sammenliknet med. Men siden det er en elektronisk søker på kameraet betyr dette mindre enn på kameraer som har skjermen som eneste mulige søker.

Skjermen inneholder stort sett all informasjon du trenger, men vi synes at den tar opp litt mye plass på skjermen, slik at det blir vanskeligere å se bildet. Det er ikke mulig å fjerne all informasjonen, men den kan reduseres til et minimum.

 

Batteri

Vi har ikke testet batterikapasiteten på kameraet, men det benytter 2 stk AA-batterier. Du kan bruke vanlig alkaliske eller oppladbare. De oppladbare vil vare lengst. Batteriene og minnekortet befinner seg bak et lokk som sitter godt og føles solid. Lokket er leddet, så det går an å åpne for minnekortet uten å åpne for batteriene. Siden batteriene bare holdes på plass av batterilokket er dette en grei løsning.

Da vi testet forrige modell, hadde den svært moderat batterikapasitet. Vi kan ikke si noe om kapasiteten på H2, men vet at Sony har funnet måter å få batterier til å vare lenge på, og håper de har implementert noen av de metodene i dette kameraet.

 

Autofokus

Autofokushastigheten på kameraet er svært bra, en av de beste blant ultrazoomkameraene vi har testet. Det som er særlig imponerende, er at hastigheten holder seg høy over hele zoomområdet, så selv på full tele, bruker ikke kameraet lengre tid enn mange gjør på vidvinkel. Dette er et eksempel til etterfølgelse.

Autofokushastighet, tele - sekunder

I mørket gjør kameraet det ganske gjennomsnittlig. På vidvinkel trenger kameraet litt mer lys enn de fleste andre, før det vil fokusere. På tele trenger det litt mindre.

Kameraet har en svært kraftig hjelpelampe med rekkevidde på over fire meter (testrommet vårt er ikke lengre, så vi får ikke målt nøyaktig). Det gjør at du kan fokusere i stummende mørke på ganske god avstand. Dessverre tenner hjelpelampen i mye bedre lys enn der det er behov for den, så den kan virke unødig forstyrrende noen ganger.

Autofokusen var alltid presis, og traff når den sa at den gjorde det. Kameraet vil ta bildet, selv om fokus ikke oppnås, så følg med på fokusindikatoren for å være sikker på bildene blir skarpe.

 

Hurtighet

Oppstartstiden for kameraet målte vi til 2,2 sekunder. Det er nær de beste ultrazoomkameraene, men ikke helt topp. Likevel – på kameraer som skal flytte så mye glass som dette før de er klare, er det visst vanskelig å få det vesentlig raskere. Vi skulle uansett gjerne sett at de fikk det til.

Oppstartstid - sekunder

Kameraet klarer 8 bilder på 10 sekunder hvis vi ikke bruker blits. Det er omtrent som andre kameraer i klassen. Det er ikke noe buffer å snakke om, så denne hastigheten vil kameraet klare over lang tid. Testen ble gjort uten seriebildefunksjon. Med seriebildefunksjon vil det gå raskere, men det er ikke sikkert kameraet da vil fokusere mellom hvert bilde.

Antall bilder på 10 sekuner - uten blits

 

Hvis vi setter på blitsen, klarer kameraet 5 bilder, som også er som forventet. Disse tallene er litt annerledes enn forgjengeren som klarte 10 bilder uten blits, men bare 3 med blits. Blitsladingen har med andre ord blitt raskere, mens skriving til minnekortet går langsommere. Det skyldes antakelig at bildene er større.

 

Betjening / Brukervennlighet

Kameraet har god ergonomi, og har knapper som dekker de fleste behov, så det ikke så ofte du trenger å gå inn i menyene. Ett unntak er ISO-verdi, som du må inn i menyene for å stille. Det kunne godt vært på en egen knapp. Dersom du trenger ISO 1000, er det en egen innstilling på programhjulet øverst på kameraet. Alle andre ISO-verdier må settes i menyen. Det er støtte for Auto-ISO, så du kan overlate det hele til kameraet hvis du ønsker.

Menyen er laget slik at når du går inn i den, kommer du automatisk til den samme funksjonen som du endret på sist. På den måten er det raskt å endre på for eksempel ISO-verdi, hvis de er omtrent den eneste innstillingen du bruker.

Menyene er ganske oversiktelige og greie, så det bør ikke være noe problem å finne fram. Det er støtte for norsk som menyspråk. Det setter vi stor pris på.

Da vi testet forgjengeren, H1, hadde vi følgende kommentar til pekefinger-hjulet.
"Antakelig i et forsøk på å gi kameraet en ”speilrefleks-følelse”, har man valgt å styre en del innstillinger, slik som lukkertid og blenderåpning, ved hjelp av et lite hjul foran på kameraet. Det fungerer ved at man vrir på hjulet til man har den rette funksjonen. Deretter trykker man på det for å velge den funksjonen, og så vrir man på det igjen for å endre verdi.  

Det er ikke et system vi er spesielt begeistret for. Hjulet er litt lite, og jeg opplevde, ved flere anledninger, at jeg ikke hadde trykket inn hjulet, selv om jeg hadde trykket på det. Et litt større og fastere hjul kunne ha gjort det meget presis å bruke. "

Vi kan ikke si annet enn at det samme gjelder fortsatt. Ideen er god, og når du vender deg til det, kan det helt sikkert fungere utmerket, men det er litt klønete i begynnelsen.

Jeg har egentlig lovet Sony å ikke si noe om hvordan kameraet er skrudd sammen, fordi det er bygget for hånd, og ikke på samlebånd, slik de du vil få i butikken, men jeg synes jeg bør nevne fireveis-bryteren på baksiden. Denne bruker du til å sette en del funksjoner, og å bla i menyer. Vi synes den var litt vanskelig å bruke, da den lå litt ”langt inn i kameraet”. Det var lett å treffe kanten utenfor i stedet. Vi håper dette blir bedre i den endelige versjonen.

Det er tydelig at kameraet er laget for deg som ønsker å styre mye av fotograferingen selv. Kameraet har flere knapper enn på de enklere modellene, men de er tydelig merket, og det er aldri noen tvil om hvilke funksjoner du finner på hvilke knapper.

 

Konklusjon

Siden vi ikke har sett på bildekvaliteten, så kan vi ikke gi noen endelig konklusjon. Men ut fra det vi har sett, så er dette et kamera som vil være i stand til å gi deg svært mange gode bilder. Det har de funksjonene du trenger, og har utelatt ikke-fotografiske funksjoner. Vi har stor respekt for den avgjørelsen.

Kameraet har raskere autofokus enn de fleste andre kameraer i klassen, og er ingen sinke på andre måter heller, selv om den da blir mer gjennomsnittlig. Kombinasjonen av stor blenderåpning, høy ISO-verdi og bildestabilisator, gir deg unik mulighet til å fotografere i dårlig lys. Når blitsen og hjelpelyset til autofokusen også er kraftig, gjør det kameraet svært velegnet til fotografering i dårlig lys, gitt at søkeren klarer å gjengi nok av motivet til at du klarer å komponere bildet.

Den bildekvaliteten vi fikk ut av samplet vårt, vil ikke skremme noen, og siden det ville forundre oss om kvaliteten ble dårligere enn på H1, lover dette bra.

Brukervennligheten er generelt god, og langt over det du normalt ser på lommekameraer, men det hadde ikke kostet Sony mye å gjort det enda bedre, ganske enkelt ved å beholde alt som det er men gjøre hjul og noen av knappene litt tydeligere i responsen. Det er mulig det blir bedre på produksjons-eksemplareren.

Alt i alt vil vi si at dette kameraet ikke tilbyr så mye for den som allerede har H1, men for deg som vurderer et kompakt ultrazoomkamera, er det absolutt en modell du bør ta med i vurderingene.

 

 


  - Rask autofokus - Mindre skjerm enn forgjengeren
  - Optisk bildestabilisator - Noen knapper og hjul er ikke optimale
  - Mange fotografiske funksjoner - Litt stort i forhold til konkurrentene
  - Høy ISO og lysstyrke på objektivet - Lav oppløsning på skjerm og søker
  - Alt tyder på høy bildekvalitet - Ikke så mange nyheter i forhold til H1

 

Til slutt vil vi bare gjenta at det vi har testet er et preprodusksjons sample, og ikke en endelig versjon. Vi må derfor ta forbehold om at ting kan endre seg.

 

 

Sony Cyber-shot DSC-H2   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen