Anmeldelse
Zoe Saldana, Idris Elba og Jeffrey Dean Morgan i The Losers.

Snerten Zoe Saldana i jovial action

Clay og hans gruppe med elitesoldater blir offer for et brutalt forræderi i Bolivia og får omverdenen til å tro at de er døde, slik at de kan slippe unna den onde mesterhjernen Max. Men så en dag dukker den mystiske Aisha opp og tilbyr Clay å jakte ned og drepe Max – noe han ikke kan motstå. Det viser seg nemlig at Max har en ond superplan, og våre helter må selvsagt steppe inn i kampen for å redde kloden fra krig og ødeleggelse.

The Losers er basert på en tegneserie fra 2003-2006 som igjen var basert på en tegneserie fra 1970. Hovedingrediensene er soldater som blir forrådt og må kjempe mot en voldsom overmakt for å få rettferdighet. Regissøren av denne filmen er Sylvain White, som hittil ikke har lagd seg et stort navn i Hollywood. På rollelisten finner vi blant andre Jeffrey Dean Morgan (The Comedian fra Watchmen), Zoe Saldana (Nyota Uhura fra den nye Star Trek) og Idris Elba ("Stringer" Bell fra The Wire). The Losers hadde et budsjett på rundt 25 millioner dollar og gjorde det greit på kino i USA.

Trivelig gjeng

At dette er en film som er basert på en tegneserie blir gjort krystallklart på begynnelsen, når vi får en – av mangel på et mer treffende begrep – tegneserieaktig introduksjon av alle hovedrollene, som glir inn i en tradisjon à la Guy Ritchies smørglatte innledninger. Gjengen med elitestyrker er likendes karer med en dyp sans for moral og rettferdighet, og dette kommer også klart frem nesten med én gang. Når filmskaperne og manusforfatterne bruker barn i denne anledning er det er effektivt virkemiddel.

"Taperne" våre er med andre ord en herlig, om enn ikke en litt stereotypisk gjeng med likevel fargerike karakterer. Her får vi lederen, den sterke og mannemandige Clay, datanerden og rask-i-replikken Jensen, snikskytteren og den litt mer marginale latinamerikanske karakteren Cougar, familiefaralibiet Pooch, samt tøffe-i-trynet Roque. Inn i denne miksen kommer den kvinnelige Aisha og roter det hele litt til, men alltid med et visst glimt i øyet. Det er med andre ord en trivelig gjeng vi skal tilbringe 1,5 timer med, og vi har alltid en viss dynamikk i boks når spesielt lederen Clay og barskingen Roque ryker i tottene på hverandre.

Sett det før, men fremdeles godt

Kast denne ressursterke og godhjertede gjengen ut i en konspirasjonssuppe – med en skikkelig, skikkelig slem badguy, så har vi essensen av handlingen i The Losers. Vår skurk i form av Max er en hvit, ordentlig ond type som vil skape en ny verdenskrig og en ny orden ved hjelp av noen skikkelig hi-tech monstervåpen som kan ødelegge landmasser på et blunk. Gjengen har blitt lurt og stukket i ryggen av Max, noe han selvfølgelig ikke burde ha gjort. Eventyret med å stoppe Max veksler frem og tilbake på grunn av usikkerhet satt til spill av den sexy hunndjevelen Aisha, men hvem kunne vel nekte å inngå et samarbeid med en sånn villkatt?

Med The Losers vet du hva du får – gladvold, kjappe replikker, frem-og-tilbake-maktspill og et skyhøyt tempo. Det kunne raskt blitt for generisk, for lite fantasifullt, for forutsigbart og dermed for kjedelig, men denne filmen har en såpass positiv tone og et avslappet forhold til sine egne konvensjoner at vi lett kan tilgi at vi har sett det før.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

The Losers er en god actionfilm med en akkurat passe balanse mellom vold, humor og alvor, samt et rimelig avslappet forhold til sine konvensjoner. Filmen prøver aldri for hardt å være kul eller politisk korrekt, og fokuserer heller på å ha det gøy. Liker du ikke lettbeinte actionfilmer er nok ikke The Losers for deg, men for vi som gjør det fremstår dette som et godt og friskt bidrag til sjangeren.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen