Snart svensk mobil-TV

Flere europeiske land gjør seg klare for mobile TV-sendinger, og både mobilprodusenter og TV-selskaper lader opp til å skylle en TV-bølge over verdens mobilbrukere.

Noen land er imidlertid kommet lengre i terrenget enn andre. Mens vi her i Norge fortsatt har et stykke igjen til vi kan begynne å se tippekampen på mobiltelefonen, er Sverige allerede på startstreken, med planer om å starte prøvesendinger i løpet av én måned.

Prøvesendingene skal foregå i Stockholm, i regi av Teracom, et svensk selskap som spesialiserer seg på telekommunikasjon. Her skal en liten testgruppe få mulighet til å se TV på mobiltelefonen i løpet av den kommende måneden.

Sverige har valgt å bruke DVB-H-standarden til sine TV-sendinger. DVB-H standarden bruker egne digitale TV-sendere til å sende ut signaler, og er utviklet av finske Nokia. Finnene er blitt såpass glad i sin egen standard at selskapet har uttalt at det kun vil støtte DVB-H i sine mobiltelefoner, noe som har falt Storbritannias mobiloperatører tungt for hjertet.

Selv om våre svenske naboer nå er klare med sine første mobile TV-sendinger, er situasjonen en ganske annen her til lands. Foreløpig er utviklingen av mobile TV-sendinger tilsynelatende stillestående i Norge. Det svirret en tid rykter om at NRK har planer om å satse på DMB-standarden, som sender TV-signalene på det samme nettet som DAB-radio. NRK har imidlertid avkreftet ryktene, og sier at de foreløpig er åpne for alle muligheter.

Vellykkede DMB-sendinger
Gunnar Garfors, ansvarlig for mobilutvikling i NRK, forteller til Amobil.no at NRK allerede har testet mobile TV-sendinger via DMB-standarden, og at sendingene har vært vellykkede. Han mener at det vil være mye enklere for et land som Norge å satse på DMB fremfor DVB-H.

- Det vil bli kjempedyrt å bygge DVB-H-nett i Norge, med den vanskelige topografien. I tillegg finnes det ingen ledige frekvenser for DVB-H i dag, sier han.

Han forteller også at 70 prosent av landet allerede er dekket med DAB-radio, og at det derfor vil bli langt billigere å tilrettelegge for DMB-standarden i Norge fremfor å bygge et helt nytt sendenett for DVB-H.

- Skal vi ha DVB-H i Norge behøves det mellom tusen og to tusen sendere. Med DMB holder det å bygge videre på det allerede eksisterende digitale bakkenettet, forteller han.

Flere kanaler
Selv om Garfors mener det vil være økonomisk fordelaktig å satse på DMB-standarden i Norge, ser han også styrkene ved DVB-H. Han forteller at DVB-H har større båndvidde, slik at man kan ta inn flere kanaler samtidig enn man kan med DMB.

- Mobiltelefonene bør etter hvert ha mottakere for begge standarder, slik at du kan se på mobil-TV når du reiser fra land til land, mener Garfors, og legger til at han har sett prototyper på slike telefoner fra flere store produsenter.

Selv om NRK altså har gjennomført vellykkede tester av DMB-sendinger, ser det ut til at de helt store beslutningene er et stykke unna når det gjelder Norges mobile TV-skjebne. Vil du se på mobil-TV i Norge må du derfor nøye deg med sendinger via 3G-nettet en stund til. Ønsker du å se ekte mobil-TV, må du skaffe deg en mobiltelefon med støtte for DVB-H, og ta deg en tur over grensa til søta bror.

(Kilde: Mobil.se)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen