Snart slutt på "sonefri" netthandel?

Å handle hva man vil fra hvor som helst har vært en mulighet mange har benyttet seg av i de senere årene. Dette har vært en positiv side ved den globale økonomien.

Velviljen fra produsentene har også i visse tilfeller vært tilstede for denne type handel. For eksempel er det blitt mulig å modifisere en DVD-spiller til å være sonefri med produsentenes velsignelse.

Nå har imidlertid forbrukergrupper i flere land ropt et varsku mot en annen trend som kan være på vei: Produkter blir produsert for en spesifikk region, og kan ikke uten videre brukes i andre regioner.

Grunnen til dette er produsentene vil det såkalte "gråmarkedet" til livs. Dette er forbrukere som kjøper inn for eksempel via USA, der den lave dollarkursen kan gi betydelige besparelser på innkjøp.Apple iMac G5

Et konkret eksempel på dette er Apples iMac G5. En modell av denne koster totalt $1,299 i USA, mens den samme maskinen koster $1,430 eksklusive moms i Storbritannia.

En kjøper på Fiji hadde lagt seg opp en vane å kjøpe Apple-produkter via nettet fra USA, fordi dette var mye billigere. Da han skulle ta maskinen i bruk fikk han seg en dyr overraskelse: "Det kom det et høyt smell, etterfulgt av røyk ut av høyttalerne".

Det viste seg at G5-en kun var ment for bruk i USA, i motsetning til alle de andre Apple-produktene mannen hadde kjøpt tidligere. Den var derfor ikke utstyrt med variabel strømforsyning med støtte for spenningen på Fiji.


HPs blekkpatronserie 90

En annen produsent som har lagt seg på denne linjen er HP. I sin 90-serie blekkpatroner har de lagt inn en brikke som begrenser bruken til en eller flere regioner. Dette systemet, som ikke er ulikt DVD-produsentenes soner, gjør at skriveren ikke kan bruke patroner fra en annen sone.

Grunnen til at HP har gjort dette er tydeligvis økonomiske hensyn. Et sett blekkpatroner er betydelig billigere i USA enn i Europa, og HP vil beskytte sine separate og meget lukrative rekvisitamarkeder.Nintendo Game Boy Advance SP

Også Nintendo følger denne trenden. Deres siste håndholdte Game Boy Advance SP leveres i USA med strømadapter som kun fungerer der. Denne trenger man for å lade opp de innebyggede batteriene, mens tidligere modeller gikk på batterier som kunne kjøpes hvor som helst.

Det har resultert i en rekke småbedrifter som livnærer seg ved å selge strømadaptere til Game Boy Advance SP til bruk i de ulike regionene.

Reaksjoner
Som nevnt uteblir ikke reaksjonene på denne trenden. Disse kommer både fra forbrukergrupper i ulike land og fra blant annet EU sentralt. Der har det vært reaksjoner på dette, og det undersøkes nå om dette er en praksis som er lovlig eller ikke.

Fra andre hold er det ventet mindre lovlydige reaksjoner. Blant annet er det observert konkrete forespørsler etter "hacks" som kan omgå HPs sperrer.

Til slutt skal det nevnes at den oppståtte situasjonen ikke er uten sin ironi. Det er nemlig slik at det kan koste produsentene mer å legge opp til ulike produksjonslinjer for de ulike regionene enn å tillate fri handel, slik at vinninga til syvende og sist går opp i spinninga.

(Kilde: WSJ.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen