Snart slutt på gratis-Windows

Da vi valgte å installere den uferdige RC-versjonen (Release Candidate) av Windows 7 på vårparten i fjor var det selvsagt en midlertidig greie - vi visste jo fint lite om hvor godt Microsofts nye operativsystem virket når det gjaldt stabilitet og generell brukeropplevelse. Dessuten visste vi godt at vi ikke fikk kjøre dette gratis i mer enn ett års tid.

Som en del andre også har merket har Windows 7 RC klart seg veldig godt, og vi har ikke følt behovet for å bytte ut vår eminente gratisversjon. Men nå er snart moroa over.


 
Det er knappe to uker til 1. mars, og fra denne datoen er du nødt til å ha lagringsrutinene dine i orden - PC-en vil nemlig starte på nytt hver annen time, og det uten at det du jobber med automatisk blir lagret først. Dette vil fortsette frem til 1. juni, som er datoen prøveperioden opphører. Fra denne dagen blir også skrivebordsbakgrunnen sort og du vil få stadige advarsler om at Windows ikke er gyldig.

Kort sagt er det på tide å planlegge fremtiden litt. Men før vi ser litt på forskjellige strategier, minner vi om de mest aktuelle utgavene:
Win 7 Home Premium: rettet mot vanlige hjemmebrukere
Win 7 Professional: rettet mot bedrifter og forretningsdrivere
Win 7 Ultimate: rettet mot den med ekstra behov
(Win 7 Starter: en enkel versjon for minibærbare)

For 99% av dere "vanlige folk" vil Home Premium være rett valg.En annen ting som er en fordel å vite forskjell på er "fullversjon" (også kjent som retail) og såkalt OEM-versjon. Disse er egentlig identiske, men OEM-versjonen kan beskrives som å tilhøre datamaskinen, mens fullversjonen tilhører brukeren og kan flyttes til en annen PC senere. De viktigste punktene er:
OEM krever en ren installasjon
OEM gir deg ingen direkte Microsoft-support
OEM følger den første datamaskinen du installerer den på
OEM kommer som enten 32- eller 64-bit. Med fullversjon får du begge.

Med disse to tingene ute av verden, går vi tilbake til å se på hvilke muligheter du har.

Strategi 1: Kjøpe og reinstallere Windows.
Denne er da ganske grei. Bestem deg for en utgave (kun i spesielle tilfeller trenger du noe annet enn Windows 7 Home Premium), og husk å plukke rett av 32- eller 64-bit dersom du går for den rimeligere OEM- versjonen.

Det å gå fra RC-versjonen til ferdig Windows krever en reinstallasjon, noe som egentlig ikke er vanskeligere enn å starte opp datamaskinen med den nye Windows-DVD-en og følge instruksjonene. Men husk å ta vare på alle viktige filer - det kan du gjøre ved å legge dem på en minnepinne, ekstern harddisk eller brenne dem til en DVD. I tillegg kan du bruke verktøyet Windows Enkel overføring for å ta med deg de fleste av innstillingene.Om du synes reinstallering er skikkelig skummelt/slitsomt og går fra Windows RC til Ultimate, finnes det dog en måte å jukse litt på. Vi garanterer dog ikke at dette virker like bra for alle.

Strategi 2: Oppgradere fra gammel Windows
Har du fra før en Windows XP- eller Vista-lisens går det an å spare litt penger på å kjøpe en oppgradering til Windows 7. Dette gir deg de samme mulighetene som fullversjonen, men krever altså at du har Vista eller XP på PC-en din. På en datamaskin med Windows 7 RC installert vil det i praksis si at du først må installere Vista eller XP på nytt, og deretter installere oppgraderingen oppå dette igjen.

Strategi 3: Gå tilbake til gammel Windows (og bli der)
Nytt er ikke nødvendigvis bedre. Litt avhengig av dine ønsker og behov trenger det ikke være noe galt i å glemme Windows 7, reinstallere ditt gamle operativsystem og leve lykkelig med det i enda en god stund.

Strategi 4: Et helt annet OS
Windows er på ingen måte det eneste som duger når det gjelder operativsystemer. For den som er ute etter et gratisalternativ og ikke er redd for å prøve noe nytt, har vi jo flere gode og populære Linux-distroer. Sjekk for eksempel ut Ubuntu.Strategi 5: Alt nytt
Dersom du har planer om å kjøpe Windows 7 for å bruke på din nokså gamle og skrøpelige PC, kan du jo vurdere om det i stedet ikke er like greit å bytte ut hele herligheten. Til fire tusenlapper får du tross alt en ny bærbar med tokjerneprosessor og Windows 7 Home Premium inkludert, mens du må regne med å måtte ut med en tusenlapp for kun Windows 7 OEM.

Husk forresten også at du kan dra nytte av din gamle PC.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen