Snart ringer bilen selv etter hjelp

Foto: Ervín Pospíšil

Snart ringer bilen selv etter hjelp

Biler skal bli utstyrt med et system som automatisk ringer nødnumre ved ulykke.

EU-kommisjonen har nylig vedtatt at alle nye biler fra og med 2015 skal bli utstyrt med et system som automatisk varsler et nødnummer hvis bilen blir utsatt for en ulykke.

Systemet heter eCall og med dette ringer bilen selv 113 (eller tilsvarende) og gir opplysninger om hvor kjøretøyet befinner seg – selv om verken fører eller eventuelle passasjerer er i stand til å gjøre dette.

Skal spare samfunnet

EU anslår at dette vil kunne redde 2500 menneskeliv hvert år, og begrense omfanget av personskader med 10 til 15 prosent. Årlig mister 40 000 mennesker livet på europeiske veier og ytterligere 1,7 millioner mennesker blir skadet.

Ifølge EU-kommisjonens beregninger skal eCall kunne spare samfunnet for opptil 195 milliarder kroner i forbindelse med trafikkrelaterte ulykker hvis alle 230 millioner biler innad i EU blir utstyrt med det automatiske systemet.

Skal ikke kunne misbrukes

I kommisjonens anbefaling står det at alle land må sikre at mobiloperatører oppgraderer sin infrastruktur og behandler oppringninger fra eCall-utstyr på lik linje med andre samtaler – det vil si at de blir gitt prioritet og at det ikke blir krevd gebyr.

Det er anslått at eCall-systemet vil koste rundt 750 kroner å installere per nye bil. eCall-systemet skal ikke kunne bli brukt til å spore biler i vanlig tilstand, ettersom det kun sender signaler i forbindelse med en ulykke.

Bare 0,7 prosent av alle personbiler i EU er utstyrt med automatiske oppringningssystemer i skrivende stund, og antallet stiger svakt.

(Kilde: ComON)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen