Snart raser roamingprisene

Kanskje trenger du ikke være redd for å snakke i telefonen fra Syden i år. (Foto: iStockphoto / Stanislav Komogorov)
Kanskje trenger du ikke være redd for å snakke i telefonen fra Syden i år. (Foto: iStockphoto / Stanislav Komogorov)

Når du ringer fra utlandet må du "låne" en annen utenlandsk operatørs mobilnett. Dette har en tendens til å koste skjorta. Men nå har EU bestemt at det skal bli billigere.

EUs ministerråd har nemlig godkjent forslaget som allerede EU-kommisjonen og EU-parlamentet har kommet til enighet om. Forslaget omhandlert et pristak på roamingprisen, som operatørene ikke kan overstige.

Prisene skal rase
Det første året skal det koste maksimalt 49 Eurocent å ringe fra utlandet, noe som tilsvarer omtrent 3,20 kroner. For å motta samtaler skal det koste 24 Eurocent, tilsvarende omtent 1,90 kroner.

Til sammenligning koster det i dag 6,99 kroner å ringe fra et land i Europa og hjem til Norge med et vanlig Telenor-abonnement og 6,50 med NetCom.

Det andre året skal pristaket reguleres ned til rundt 3,70 kroner for å ringe og 1,80 kroner for å motta samtaler. Det tredje året vil maksprisene være omtrent 3,50 og 1,50 omregnet i norske kroner.

Operatørene er positive til nedgangen
- Vi er selvsagt positive til denne endringen, og prisene skal ned. Vi har allerede satt ned prisene mellom 30 og 40 prosent, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonsrådgiver i NetCom til Amobil.

EUs medlemsstater slutter seg til vedtaket, som publiseres i slutten av juni. Deretter har operatørene en frist på én måned til å gjøre kundene kjent med endringen, og ytterligere én måned til å endre abonnementsavtalene, skriver Digi.no.

Kan ta tid
I og med at Norge ikke er medlem av EU, vil det imidlertid ta litt lengre tid.

- Saken må formelt behandles hos EØS, og vi regner med prisene går ned i årsskiftet. Vi har ingen ønske om å bremse, og er positive til lavere priser, men det må gå i riktig prosedyre, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor.

For Telenor sin del understreker Krokan samtidig at prisene deres i Norden allerede er lavere enn EUs pristak. Ringeprisene for Norden vil ikke gå opp, og vil fortsette å ligge under prisene i Europa.

NetCom vet heller ikke noe om når vi kan ringe billigere fra andre europeiske land.

(Kilder: Digi.no, mobil.se)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen