Snart mobil på flyet

En av de siste hindringene innen mobiltelefoni står for fall. Nå har du snart mulighet til å kunne bruke mobilen mens du flyr over Atlanteren. Telenor og ARINC har nemlig gjort det mulig å bruke din egen telefon på flyet.

En undersøkelse som ble gjort for Telenor og ARINC viste at halvparten av alle internasjonale forretningsmenn ville foretrekke å fly med et fly som kan tilby muligheter for bruk av mobiltelefon under overfarten. De satte ut fra dette i gang med å utvikle teknologi som gjorde dette mulig.

Årsaken til at det ikke er lov å bruke mobiltelefoner i luften er som kjent redselen for at disse skal påvirke instrumentene til flyet. En mobiltelefon som brukes i fly vil nemlig sende ut flere hundre ganger kraftigere signaler enn normalt, som følge av at den vil prøve så godt den kan å få kontakt med en basestasjon nede på bakken.

Løsningen på dette er å definere luftrommet som en egen GSM-sone, slik at mobiltelefonene har god dekning konstant, og dermed ikke trenger å fyre av signalene med full kraft. Dette vil senke faren for eventuelle innslag på instrumentene til flyet til det minimale.

Flere av de store flyene i verden har allerede installert et system for telefonsamtaler over satellitt. Det er dette systemet som kan modifiseres slik at man i stedet kan bruke mobiltelefonen.

Det hele vil fungere på samme måte som man i dag ringer fra et utenlandsk GSM-nett. Prisen på samtalene vil ligge rundt den samme prisen som en mobiltelefonsamtale fra utlandet koster i dag.

Den nye teknologien vil bli demonstrert på den kommende WAEA (World Airline Entertainment Association) 2004 messen i Seattle.

Så da er det vel bare til å vente da, på at de liflige tonene fra polyfoniske ringetoner skal fylle kabinene i alle verdens fly.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen