Snart kommer trådløs strøm

Stadig mer blir trådløst i disse dager, og ting som før var utenkelig er blitt en realitet. Det er en selvfølge for de fleste at man kan overføre filer trådløst, for eksempel fra mobilen til PCen via bluetooth.

Trådløs strøm har det derimot ikke vært så mye snakk om, selv om forskere allerede er kommet langt med å utvikle denne teknikken.

Mye hysj-hysj

Ifølge svenske PC för alla er teknikken for trådløs strøm allerede her, men det har vært mye hemmelighetskremmeri rundt dette. Magasinet hevder derfor at det uansett snart vil komme mange nyheter på dette området.

At det er mulig å transportere energi gjennom luften ble oppdaget av forskeren Nikola Tesla allerede for over 100 år siden. Det er likevel ingen som har klart å lansere et ferdig produkt som gjør det mulig å lade elektronikk uten noen form for kontakt.

Utsatt lansering

Det har riktignok vært snakk om ulike former for trådløs lading i flere år, uten at de annonserte produktene faktisk har kommet på markedet.

Det gjelder i følge PC för alla for eksempel for Splashpower, en plate som skulle lade alle dingsene dine bare ved at de ligger på plata. Teknologien har vært omtalt i media i flere år, men det viser seg at lanseringen av produktet fortsatt er utsatt.

Dette er riktignok heller ikke helt trådløst, for det kreves jo en kontakt mellom platen og produktene.

Spesielle antenner
Løsningen på det virkelige trådløse problemet skal likevel være kjent. Siden man ikke ønsker at energien skal spre seg ukontrollert rundt i rommet, har man kommet fram til såkalte ikke-strålende antenner.

Disse skal sørge for at energien holdes tilbake helt til det kommer et objekt med samme elektromagnetiske resonans i nærheten. Da vil de to ”pare seg” og energien kan overføres til det andre objektets antenne.

Man tror derfor at denne teknologien først vil komme med spesialprodukter, framfor universelle løsninger.

Mus og hodetelefoner
Den svenske markedssjefen i Fujitsu Siemens, Jan Backman, sier til PC för alla at de første helt trådløse produktene vil være på markedet i løpet av noen år.

- Man kan først snakke om virkelig trådløs strøm når det blir lading uten noen form for kontakt, men via mikrobølger, sier Beckman.

Han tror det første produktet på markedet vil være en trådløs mus som vil kunne lade seg selv via trådløs USB på datamaskinen.

Etter hvert vil nok også trådløse hodetelefoner og slikt kunne lade seg selv.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen