Snart kommer det digitale filmslippet
Teknofil

Snart kommer det digitale filmslippet

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Med det digitale inntoget på TV-fronten, har digital filmleie (Video on Demand)blitt en del av tilbudet vi kan få fra vår TV-leverandør. Tidligere har det vist seg at kun en av tre nyheter som slippes på leie-DVD når filmleien samtidig, noe som kan forklares med hvilke rettigheter filmene har per i dag.

Tiltross for at den digitale filmleien er i skyggen av leiemarkedet for DVD og ennå ikke har kommet lengre enn til start, er det fortsatt duket for at teknologien kan bli fremtiden for hvordan vi velger å se en leiefilm.

Rettigheter bestemmer fremtiden

Alt som har med film å gjøre styres av rettigheter. Hvorvidt du vil få se filmen du ønsker på filmleie, bestemmes i forhold til om det er gitt rettigheter til å vise disse. Som nevnt når kun en av tre nyheter frem på filmleie, men filmselskapene virker allikevel å ha fått opp øynene for potensialet til teknologien.

- I forhold til hvordan jeg opplever utviklingen av digital filmeleie, ser jeg at det er flere og flere filmer som kommer klargjort for Video on Demand, slik at jeg har tro på at om noen år, vil omtrent 100 prosent av filmene som kommer, være tilgjengelig på VOD også, sier Peter Öhman i SF anytime til Teknofil.

Filmleie utgjør noe
Ved å se på tallene for 2008, viser bransjetallene at filmleie (for TV og PC kombinert) utgjør over ti prosent i forhold til det totale leiemarkedet for DVD. I forhold til andre land ligger Norge nokså langt foran i utviklingen, der først i 2013-2014 forventes samme tall for fra eksempel USA.

- Bransjens sakkyndige ser utviklingen i tre til fem års perspektiver, og de regner med at i 2013-2014 vil Video on Demand utgjøre ti prosent av det totale leiemarkedet i USA, forklarer Espen Tollefsen i Nordisk Film.

Utfordringer for filmleie
Et nokså normalt scenario er en søndag, der lysten på en god film med dertil egent snop er stor. Resultatet er en tur noen meter nedi gata for å se hva som står på menyen av leie-DVD i den lokale kiosken. En svakhet for digital filmleie sin del er nemlig at den ikke kan tilby egnet tilbehør som en kald cola eller potetgull.

Poenget er at filmleie via TV-en ikke tilbyr den ”ha i hånda” følelsen som en DVD gjør, og mange forbrukere er ute etter akkurat den tryggheten det gir.

- Mange forbrukere i dag setter fortsatt pris på å få en vare fysisk i hånden, og mange er fortsatt skeptiske til nedlastning av filmer, og eventuelle problemer forbundet med dette. Du kan gjerne sammenligne det med å kjøpe et PS3 spill, der du får spiller i hånda og vet at når du legger spillet i skuffen fungerer det, mens du nok er litt mer usikkert i forhold til å laste ned et nytt spill til PC-en, der man ikke vet sikkert om for eksempel grafikkortet vil holde stand og nedlastningen blir riktig fullført, forteller Tollefsen.Sikrere overføring

Først og fremst er det filmbransjen som må gjøre filmer mer tilgjengelig for det elektroniske markedet, og i den forbindelse er det utviklingen av sikre overføringer av filmen mellom leverandør og bruker som kanskje er nøkkelen til et bedre tilbud på filmleie.

- Jeg vil nok tro at filmselskapene fortsatt sitter med litt skeptiske øyne i forhold til overføring av disse filmene og eventuelle piratkopierings problemer, spesielt via PC. Når denne overføringen fremstår som 100 prosent sikker, vil jeg tro at VOD vil få et bredere utvalg og at filmselskapene viser mer interesse, sier Tollefsen.

Filmleie blir bedre
Selv om digitale filmleie ennå ikke har kommet helt ut av startgropen, ligger teknologien an til å sette et godt tempo videre i utviklingen. Ettersom filmselskaper og andre aktører begynner å gi rettigheter til filmleie, vil tjenesten på litt lengre sikt komme seg opp på et nivå som er nærmere leiemarkedet for DVD.

Noe av svakhetene til digital filmleie er jo at du er avhengig av en internettilkobling med en anselig hastighet for at ventetiden på at filmen er klar, ikke blir for lang. Utspredningen av fibernett vokser til stadighet og sammen med utviklingen av teknologien, vil tjenesten fortsette å ekspandere.

- Per i dag er du jo avhengig av en internettlinje med litt hastighet, men når internetthastigheten generelt blir høyere og sikkerheten på selve produktet overbeviser filmbransjen vil nok VOD vokse, avlutter Tollefsen.
Har du noen erfaringer med digital filmleie? Diskuter i forumet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen