Snart kommer batterirevolusjonen

Så langt har det stort sett vært prøveprosjekt i forhold til bil og andre fremkomstmidler, hvor brenselceller (fuel cells) har blitt benyttet. Teknologien har imidlertid ikke levd opp til forventningene når det gjelder biler. Nå ser det imidlertid ut som også elektronikkprodusentene har tenkt å benytte seg av den grønne, og effektive måten å skape elektrisitet.

Toshiba først ute
Allerede for fire år siden lanserte Toshiba tanken om brenselceller for en kommende mp3-spiller, og skisserte at den ville være i salg allerede til juletider 2006. Denne ble imidlertid på protoype-stadiet. Årsaken til dette var at forbrukerløsningene for påfylling ikke var kommet langt nok.Nye planer
Nå har imidlertid Toshiba vekket planene til live igjen, og nå virker det hele vesentlig mer håndfast. Toshiba har kommet langt i utviklingen for bruk av teknologien i mobiltelefoner og laptoper, og forventer at produkter kan være klare allerede mot slutten av neste år.

Også en av de argeste konkurrentene, Sharp, har i en pressemelding sagt at de har tatt patent på en egenutviklet teknologi som bygger på samme prinsipper.

Hydrogen og oksygen
Elektrisiteten i en brenselcelle oppstår ved å kombinere hydrogen med oksygen. Ettersom hydrogen kan være vanskelig å lagre, har det så langt stort sett vært vanlig å binde hydrogenen i metanol. For mange høres dette ut som tungvinte løsninger, men la forskerne og utviklerne tenke på og lage forbrukervennlige løsninger. Vi andre kan glede oss til aldri sorte skjermer.2 minutter lading
Å lade et apparat som benytter seg av brenselceller, vil ikke ta mer enn circa to minutter. Da vil du for eksempel ha nok elektrisitet til å drive en laptop i opp til 60 timer, og en mobil i flere hundre, selv ved flittig bruk.

Vi hørte som sagt om dette til bake i 2005, og tror ikke noe før vi ser det, men nå ser det i hvert fall ut som planene er vesentlig mer håndfaste.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen