Snart kommer batteriet som varer "evig"

Snart kommer batteriet som varer "evig"

Forskere ved amerikansk universitet med gjennombrudd.

Kort levetid på batterier har ofte vært en kilde til irritasjon og frustrasjon for mange, men nå kan det se ut som at dette vil bli noe som hører fortiden til. Forskere ved Stanford-universitetet i California har nemlig oppdaget et nytt materiale av nanopartikler som kan bli brukt til å lage "evigvarende" batterier.

Ifølge forskerne skal materialet kunne gjøre det mulig for batterier å ha en levetid på hele 30 år, og kunne gjennomgå 100 ganger så mange ladesykluser som ved dagens batterier. Dagens lithium-batterier klarer rundt 400 slike sykluser før de blir utslitt, mens den nye teknologien skal klare over 40 000.

Nanopartikler

Forskerne hevder at de benyttet seg av nanopartikler fra en kobbersammensetning for å utvikle en batterielektrode – som er billig å lage, oppladbar, energieffektiv og som har en ekstrem holdbarhet.

De krystalliserte nanopartiklene i elektroden har et åpent rammeverk, som tillater ioner – som enten lader eller utlader et batteri – å bevege seg lettere inn og ut uten å skade eller slite ut elektroden. De fleste batterier klarer ikke dette, og slites derfor mye raskere ut.

Grønn teknologi

Den nye teknologien har et enormt potensiale, siden den kan brukes til å løse et stort problem i samband med grønne teknologier, som vindmøller og solcellepaneler. Vanligvis leverer teknologi som dette kun strøm når vinden blåser eller sola skinner. Tilføyingen av et superbatteri vil kunne bidra med strøm ved behov.

Forskerne har ennå ikke produsert selve batteriet, men hevder at nanopartiklene vil være en nøkkelingrediens i utviklingen.

(Kilde: eWeek Europe UK)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen