Snart klart for Fedora 10

Fedora 10 er klar om et par uker...
Fedora 10 er klar om et par uker...

Fedora er en Linux-distribusjon med fokus på å gi verden det beste av fri programvare. Det vil blant annet si at distribusjonen ikke inneholder noen form for proprietær programvare, selv ikke skjermkortdrivere fra AMD eller Nvidia.

Som kompensasjon leverer Fedora en ganske oppdatert pakkebrønn slik at du nesten alltid har den nyeste programvaren tilgjengelig. Red Hat, skaperne bak Fedora, er også flinke til å utvikle gode verktøy og implementere andre løsninger i distribusjonen, som også er blitt brukt i andre distribusjoner som f.eks. Ubuntu.

Av nyheter i Fedora 10 finner vi:

  • Plymouth sørger en visuell oppstart av systemet, og gir en jevn overgang til GDM (login-tjeneren), for øyeblikket kun støttet av den åpne AMD-driveren og Intel-skjermkort. (Se video her)
  • Linux-kjerne 2.6.27, som blant annet betyr støtte for flere webkameraer.
  • Bedre automatisk installasjon av kodeker hvis du har aktivert tredjeparts pakkebrønner.
  • Nytt utseende gjennom ny bakgrunnsbilde og nye ikoner.
  • Vesentlig raskere oppstart.
  • Oppdatert programvare som Gnome 2.24, Gimp 2.6, KDE 4.1, NetworkManager 0.7 osv.
  • Og mye mer...

Last ned

Fedora 10 er foreløpig tilgjengelig i en "sniktitt"-utgave. Det vil si at distribusjonen i sin helhet er ferdig, men at det fortsatt gjenstår en del feil som må rettes opp før den endelige utgaven kan lanseres.

Når den endelige utgaven er lansert, er det kun noen små automatiske oppdateringer som må installeres før du selv har den utgaven, du vil med andre ord ikke trenge å installere Fedora 10 på nytt når den endelige utgaven er klar for nedlasting.

Sniktitt-utgaven av Fedora 10 kan lastes ned her over HTTP, Bittorrent eller Jigdo, for 32-bits, 64-bits eller PPC arkitektur.

Ny tredjeparts pakkebrønn

Før har man måtte legge til en tredjeparts pakkebrønn for å laste ned proprietære drivere og/eller programvare til Fedora. Problemet har alltid vært hvilken tredjeparts pakkebrønn du skal benytte deg av, siden det allerede finnes et par stykker.

Nå er en ny tredjeparts pakkebrønn tilgjengelig som heter RPM Fusion, og er en sammenslåing av de tre mest populære tredjeparts pakkebrønnene for Fedora: Livna, FreshRPMS og The Dribble.

Informasjon om hvordan du aktiverer RPM Fusion for Fedora finnes på deres eget nettsted.

(Kilde phoronix (1) (2))

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen