Snart klart for 64-bit fra VIA

Selv om både AMD og Intel lanserte 64-bits-prosessorer for flere år siden, har enda ikke 64-bit blitt noen skikkelig "hit" - ihvertfall ikke i desktop-miljøer.

Noe av dette skyldes nok kanskje utsettelsene av Windows Vista 64-bit, men de færreste har hatt behov for mer enn rundt 3 GB minne.

Det er først i år at VIA reelt sett kaster seg på 64-bits-bølgen. "Isaiah"-arkitekturen ble annonsert så langt tilbake som 2004, men selskapet har ganske ikke prioritert å gjøre denne tilgjengelig før i år.

I pressemeldingen fra 2004 ble det skrevet at prosessoren skulle bli tilgjengelig 1. halvdel av 2006, men dette har altså drøyd et par år ekstra.

Den første prosessoren vil ha to kjerner som hver er klokket på 2 GHz. Dette er også den første prosessoren fra VIA som eksekverer såkalte "out of order"-instruksjoner. Dette gir høyere effektivitet rent arbeidsmessig, men kan også bidra til høyere energiforbruk, siden sjansen er større for at prosessoren bruker tid på instruksjoner som senere kastes.

Rent effektmessig sies "Isaiah" å ha samme strømforbruk som dagens VIA-prosessorer, men dobbelt så høy ytelse.

Intel og AMD er de to store som driver prosessormarkedet i øyeblikket. VIA har imidlertid mange likheter med Transmeta, som måtte gå ut av prosessormarkedet og i stedet konsentrere seg om lisensiering av teknologi. Forhåpentligvis klarer VIA fortsatt å holde på sin nisje; enheter der man krever lavt energiforbruk og minimal varmeutvikling.

Det skal sies at VIA også har langt flere bein å stå på enn det Transmeta hadde i sin tid, inkludert brikkesett, prosessorer, hovedkort, grafikk, audio, nettverksprosessorer samt "mobile"- og "embedded"-produkter.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen