Snart kan du kaste kablene

Forskere hos Intel har brutt den magiske barrieren mange av oss har sett frem til. Snart kan du lade elektronikken din uten å måtte ty til tradisjonelle strømkabler.

Flere tiår
Trådløs strøm, og dermed muligheten til å lade forskjellige produkter uten strømkabler, har vært på forskeres agenda i flere tiår, men det er først nå at vi ser konturene av at det kan bli en realitet ganske snart.

Etter en idé som oppstod hos studenter ved MIT plukket forskerne hos prosessorprodusenten Intel opp stafettpinnen, og nylig viste de frem resultatene. En 60 watt pære lyste opp fra en kraftkilde som stod rundt en meter unna. Det høres kanskje ikke veldig imponerende ut, men det er definitivt et langt steg i riktig retning i forhold til trådløs lading.

25 prosent tap
Ifølge Intels egne forskere mister man kun en fjerdedel av energien i den trådløse overføringen, noe som er langt lavere enn det forskerne selv hadde ventet. Trådløs elektrisitet høres kanskje skummelt ut for mange, men ifølge forskerne er det helt trygt, og ikke forbundet med noen som helst fare. Strålingsrisikoen er på samme nivå som et helt vanlig trådløst nettverk.

- Det er meget overraskende at vi kan overføre elektrisitet med 75 prosents effektivitet over avstander på over en meter. Vi hadde sett for oss et større energitap, sier Intels sjefsforsker Justin Rattkin til CNN.

Store forstyrrelser
Selv om den trådløse strømmen ikke er skadelig for mennesker, er det langt verre med datamaskiners interne komponenter. Her ligger utfordringen for forskerne. Hos Intel jobber de nå på spreng for å finne en løsning som gjør at bærbare maskiner ikke tar skade av strøm gjennom luften.

Det er også en rekke andre faktorer som gjør at vi neppe ser teknologien i praktisk privat bruk i løpet av det kommende året. De elektriske sendeenhetene er foreløpig for store til praktisk bruk, men Intel mener at innen et par år vil de ha utviklet baseenheter som kan monteres både hjemme og på kontoret. Da kan du lade både laptop, mobil, mp3-spiller og alle andre tenkelige elektronikkprodukter på farten.

Den nye teknologien har fått navnet WiTricity, en kombinasjon av "Wireless" og "Electricity", og både hos MIT og Intel er man meget optimistisk i forhold til tidsrammene for prosjektet, selv om det fremdeles er på et eksperimentelt stadium. Intel tror teknologien kan være klar for massemarkedet i løpet av et par år, gitt samarbeid fra PC- og mobilprodusenter. 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen