Snart kan du kaste 3D-brillene

Det ble blåst nytt liv i 3D-teknologien rundt årsskifte. Da strømmet vi til kinosalene for å se James Camerons Avatar i tre dimensjoner med brillene godt plantet på nesetippen.

I den senere tid har teknologien tatt skrittet fra kinolerretet og inn i stua. Under årets IFA-messe var hovedfokuset 3D på alle TV-stander, og det finnes allerede flere flatskjermer på markedet med støtte for de tre dimensjonene.

Ulempen er at du foreløpig trenger briller for å se 3D med dagens teknologi. Det holder imidlertid på å endre seg.  De store produsentene jobber allerede med skjermer der du slipper å bruke briller, og vi har fått se på de første prototypene på årets IFA-messe.


Slik fungerer det
Philips er blant produsentene som har utstilt en konseptmodell der du kan se 3D uten briller. Vi ble informert i korte trekk hvordan teknologien fungerer, og kan vel enklest forklare det på denne måten:

Du har sikkert sett et kort eller bilde der motivet forandrer seg ettersom hvilken vinkel du ser det fra. Mye på den samme måten er det lagt et slik reflekterende lag foran selve skjermen som viser bildet forskjellige ettersom hvilken vinkel du ser det fra.

Skjermen har en oppløsning på 4096 x 2048 punkter, og det gjelder å finne en "sweet spot" der du kan se bildet helt skarpt med begge øynene uten at det blir dobbelt. Punktet er cirka 3,5 meter fra selve skjermen og det er omtrent 15 "plasser" sidelengs innenfor denne avstanden til skjermen.Ikke helt overbevisende

På Philips sin stand fant vi et merke der "sweet spoten" var merket opp og på skjermen flyr det fly i halsbrekkende manøvre.

Det er ingen tvil om at du får mye av den samme 3D-følelsen som om du skulle sett på skjermen med briller på, men vi klarte ikke se hele bildet helt hundre prosent skarpt. Fokuserte du på høyre siden av skjermen ble det på venstre side dobbelt og utydelig.

Det tok ikke mange minuttene før undertegnede syntes det ble slitsomt å se på. Fargene og skarpheten i bildet var som å gå tilbake i tid. Fargene var blasse og bildet er så uskarpt at det minner mer om standardsendinger (SD) enn HD.

Ingen av de tre brilleløse TV-ene vi kikket på klarte å gjengi den skarpheten og fargene du får med TV-modeller med 3D-briller. Men allikevel klarer de å gjenskape 3D-effekten og følelsen, og vi tror nok at potensialet i teknologien er til stede.

For klarer de å skape et produkt der skarpheten er bedre og fargene litt mer fremtredende, er valget enkelt for vår del: Da ryker brillene.

Ingen til salgs ennå
Under vårt besøk på IFA kom vi over i alt tre merker som kunne vise frem 3D-skjemer uten briller; Philips, Samsung og Vestel.

Alle modellene fikk vi bekreftet var konseptmodeller, og og vil ikke komme i butikkene. Vi fikk heller ikke noe bekreftelse på om og når den brilleløse 3D-teknologien eventuelt vil bli satt i produksjon. Sony har tidligere uttalt at vi nok må vente en stund før teknologien er moden.

Lyst å kjøpe deg 3D-TV nå? Les vår guide om kjøp av 3D-skjerm her.

Video:
NB: Et vanlig kamera klarer ikke å fange 3D-effekten i TV-en, derfor ser bildet utvisket ut.
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen