Snart får du Xbox-grafikk på mobilen

Foto: PC-World
Foto: PC-World

Det er vanskelig å forestille seg Xbox-grafikk i en mobiltelefon. Men ifølge Remi Pedersen, markedsansvarlig for grafikkprodukter i ARM, kan det bli mulig allerede neste vinter på denne siden av årsskiftet. 

De nye Mali-grafikkprosessorene Mali-200 og Mali-400 fra ARM skal nemlig levere grafikk som kan sammenlignes med en vaskeekte spillkonsoll som Xbox - til mobilen. PC-World har fått en gjennomgang av grafikkbrikkene.

Jevner ut grafikken

Spillentusiaster kjenner til teknikken antialiasing (AA), som jevner ut kantene på 3D-objekter, noe som gir en renere og mer naturlig grafikk. Jo høyere AA man bruker, jo bedre blir grafikken. Men denne teknikken krever mye av grafikkbrikken. 

På grunn av nettopp dette har det vært vanskelig å levere maskinvare som støtter antialiasing til mobiler. Men nå lover ARM 16 x antialiasing, noe som i PC-spillverdenen gir stor forskjell i grafikken i forhold til å ikke bruke denne teknikken. 16 x antialiasing er også det du finner i en Xbox.

Ny OpenGL-støtte

Det mest interessante er at de nye grafikkbrikkene kjører OpenGL ES 2.0. Dette ble lansert i mars 2007, og gir god grafikk og høye oppdateringsfrekvenser når du spiller. Dette skal gi stor forskjell i forhold til OpenGL ES 1.1 som du finner på for eksempel Apple Iphone og LG KC910 Renoir.

Mali-400, som er den kraftigste av de nye grafikkbrikkene, skal som firekjernersutgave ha en klokkefrekvens på 300 MHz. Dette åpner for at mobilspill kan få oppløsninger på inntil 1080 piksler i høyden. Så langt er det imidlertid ingen mobilskjermer som har en så høy oppløsning. 

I forhold til Xbox

Det er vanskelig å slå en fullstørrelses Xbox 360 med en mobiltelefon, så det hele må ikke misforstås til at mobilen tar igjen spillkonsollene på grafikk. 

PC-World fikk se systemet demonstrert av ARM, og fikk se spillet Project Gotham Racer for Xbox 1 kjørt på OpenGL ES. Grafikken skal ha vært tilnærmet det man får på Xbox 360, mens ytelsen er omtrent som på Xbox 1.

(Kilde: pcworld.com)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen