Canonical lover Ubuntu på nettbrett om ikke lenge. (Fotomontasje)
Canonical lover Ubuntu på nettbrett om ikke lenge. (Fotomontasje)

Snart får du Linux på nettbrettet

Ubuntu skal konkurrere med både Android og iOS.

Apple iOS og Google Android dominerer i dag fullstendig på nettbrett, og det er lite som tyder på at noen kan true posisjonen til disse. HP forsøkte seg med sitt eget WebOS-operativsystem, som de overtok da de kjøpte Palm i 2010, men la etter kort tid satsningen på is. RIM har sitt eget BlackBerry PlayBook OS-operativsystem basert på QNX, men PlayBook har ikke hatt særlig suksess verken internasjonalt eller her til lands.

Les også: WebOS kan nå brukes av alle

Nå vil Canonical, selskapet bak Linux-distribusjonen Ubuntu, inn på nettbrettene. Det går frem i et intervju Canonical-sjef Jane Silber har gjort med Infoworld.

- Vi er ikke på nettbrett nå, men jeg forventer at vi annonserer noe senere i år, sier Silber.

Vil ikke låses inne av Apple og Google

Silber sier de vil konkurrere direkte mot Android og iOS, og at det er etterspørsel etter en åpen plattform som Ubuntu på denne typen enheter. Han mener Ubuntu har både kvaliteten og funksjonaliteten som skal til for å lykkes.

- Vi tror vi kan gjøre det effektivt på grunn av egenskapene Ubuntu har som plattform, og en økt bevissthet om hvordan Apple og til en viss grad Google og Amazon bygger murer rundt sine løsninger, sier Silber.

Ubuntu har tidligere utviklet sitt eget brukergrensesnitt for berøringsskjermer, som de kaller Utouch. Etter det har Linux-utviklerne implementert støtte for multitouch direkte i både Linux-kjernen og i grafikkmotoren X.org. Det er også støtte for multitouch på eksperimentstadiet i grafikkmotoren Wayland, som ses på som en arvtager til X.org.

(Kilder: Infoworld og IDG.se)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen