Fra fjorårets PMA (foto: iwphoto.com)
Refleksjon
Fra fjorårets PMA (foto: iwphoto.com)

Snart braker det løs

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De kommende to ukene pleier å være de aller travleste for oss i redaksjonen. Det kommer enorme mengder nyheter – både kameraer, objektiver, videokameraer og mye annet rart.

I år ble en del lansert under CES-messen i januar, men det er fortsatt mye igjen. La oss se på hva vi kan forvente.

 

Speilrefleks

Speilrefleks er i vinden som aldri før, og til tross for finanskrise, forventes salget å øke også i år. Derfor tror vi at produsentene ikke vil bremse lanseringene på dette området.

Canon pleier å ha ganske regulære intervaller på sine kameraer. Hvis disse holder, vil en oppfølger til EOS 450D være på trappene. Dette bør være et kamera for nybegynnere, med oppløsning og mange andre spesifikasjoner som på EOS 50D

Ny proffmodell fra Canon?
Ny proffmodell fra Canon?

Proffkameraet EOS 1D Mark III er heller ikke nytt lengre, og vi blir ikke overrasket om det kommer en ny versjon her. Nikon har jo for alvor kastet seg inn i proffmarkedet siden sist, og det er derfor naturlig å forvente at Canon svarer. Canon pleier å være gode på høy hastighet med høy oppløsning på pressekameraene sine, og vi forventer at de fortsetter med det også i år.

Nikon har lansert en rekke spennende kameraer i det siste, men D300 er ikke lenger helt ny, og vi ser ikke bort fra at det dukker opp en D400. Ryktene om dette gått lenge på forumer både hos oss og andre steder i verden. Litt høyere oppløsning, bedre Live view og ellers små forbedringer på mange områder forventer vi.

Olympus pleier å ha spennende ting i ermet. Her er det 400- og 500-serien som er modne for utskiftning. Vi vet ikke helt hva vi skal forvente, men Olympus pleier å være flinke til å overraske.

I tillegg til vanlige speilreflekskameraer, er det store forventninger knyttet til det nye Micro FourThirds-systemet fra Olympus og Panasonic. Her er det mulig å lage svært kompakte kameraer med utskiftbar optikk og samme bildekvalitet som speilreflekskameraer. Vi tror Olympus vil vise fram minst en slik modell. Panasonic har allerede en modell på markedet, Lumix DMC-G1, og det ville overraske oss om ikke de også har en ny modell å vise oss.

Micro FourThirds vil vi ser mer av de neste ukene.
Micro FourThirds vil vi ser mer av de neste ukene.

Sony har etter hvert et svært bredt spekter av modeller, og for eksempel Alpha A200 begynner å dra på månedene. Vi har hørt rykter om at Sony vil vente til sommeren/høsten før de lanserer nye modeller, men vi tviler litt.

Pentax har de siste årene hatt litt høyere frekvens på nye modeller enn konkurrentene. Hvis de opprettholder takten, kan vi forvente K30D og K300D. I fjor la Pentax stor vekt på bildekvalitet, og fortsetter de den trenden, og beholder det suverene grensesnittet fra K20D og den høye byggekvaliteten, kan det bli svært spennende også fra Pentax.

 

Kompaktkamera

Lang zoom er populært ute i verden.
Lang zoom er populært ute i verden.

I det meste av verden, unntatt Norge, er ultrazoomkameraer i vinden som aldri før. Her i landet kjøper vi heller speilreflekskameraer, og salget av ultrazoomkameraer er derfor ganske moderat. Vi forventer likevel en rekke nye modeller i dette segmentet.

Ellers er det en tendens til å tilby kameraer i entusiastsegmentet. Dette er ikke bare fordi det har blitt så mange entusiaster, men også fordi disse har høyere betalingsvillighet, og dermed er dette et segment hvor det fortsatt er litt penger å tjene.f

Vi har allerede sett at flere produsenter følger etter Olympus og Pentax ved å lansere vanntette og støtsikre kameraer. Dette er modeller du faktisk kan bade med, eller miste i bakken uten at de tar skade av det. Et veldig interessant segment for folk som virkelig vil ha med kameraet over alt.

Men for å gjøre alle til lags, kommer det naturligvis også en lang rekke ”vanlige” kameraer. Her blir det lekre designkameraer, billigkameraer som antakelig vil yte langt bedre enn vi har sett noen gang før på slike modeller, små kameraer med lang zoom, og vi vil se endra flere funksjoner av typen ansiktsgjenkjenning, smil-utløser og automatisk motiv-analyse, som øker sjansen for gode bilder på full automatikk. Selv om mange vil synes at sånt virker litt tåpelig, er mye av det faktisk svært nyttig for alle som vil ha gode bilder, men ikke ønske å forholde seg til hvordan ting funker.

 

Objektiver

Normalobjektiv for små sensorer - Nikon 35mm f/1.8
Normalobjektiv for små sensorer - Nikon 35mm f/1.8

Her er det bare spekulasjoner. Det vi kan forvente er at det kommer nye objektiver. De fleste vil nok enten ha brennvidder tilpasset de vanligste sensorstørrelsene hos de respektive produsentene, eller det er nye versjoner av eksisterende objektiver. Det siste har vi sett en del av i det siste, både fra Nikon og Canon. Med så stort antall nye speilrefleksbrukere, er det viktig for produsentene å vise at de følger opp med objektiver, slik at kundene er trygge på at det finnes noe som dekker deres behov.

Videokameraer

Små HD-videokameraer er i skuddet.
Små HD-videokameraer er i skuddet.

Det har allerede kommet mange nye videokameraer i år, så det er mulig de fleste produsentene har lansert vårens kolleksjon allerede. Men det vil alltid komme noen flere. Det som gjelder er HD og opptak til minnekort og harddisk, andre formater og lagringsmedier er på vikende front. Dette åpner for små kameraer med høy bildekvalitet, og er kanskje det markedet trenger for å få en ny stor vekst i omsetningen. Nå som prisene på HD-kameraer kommer ned, vil folk få opp øynene for mulighetene som ligger der, og dette vet produsentene utmerket godt.

Men det meste av dette er spekulasjoner. Vi vet ingenting sikkert, og det vi vet, har vi ikke lov til å si ennå. Men når vi får vite det, kan du være sikker på at du er den første vi forteller det til, så følg med i ukene som kommer.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen