Snart 14 prosent LCD-avgift i EU


Flat skatt?
DVI-skjermer blir dyrere i EU

EU bestemte seg for å utsette avgiften på DVI-skjermer tidligere i år etter press fra en samlet databransje, men vedtok samtidig en 14 prosent avgiftsøkning for plasmaskjermer i april. Den gangen ble det bestemt at importørene i EU skulle få tre måneder til å omstille seg på - og denne perioden er nå over.

Samtidig har tyske tollmyndigheter opphevet de bindende fremtidsprognosene sine for importavgifter på DVI-skjermer, som ofte er et klart tegn på at avgiftene er i endring.

- Dette vil gjøre Europa til en analog øy, sier Bob Raikes, sjefsanalytikeren i Meko - et selskap som overvåker skjermmarkedet, til The Inquirer.

Selv om det finnes en og annen LCD-produsent innenfor EU, foregår selve produksjonen gjerne i Asia, slik at skjermene må importeres tilbake til kontinentet igjen. Dermed vil selv europeiske produsenter bli rammet av ekstratollen, som dermed ikke helt fungerer som beskyttelse for hjemlige produsenter.

Selv om Norge er med i EØS-samarbeidet og derfor rutinemessig innfører mange nye EU-vedtak, gjelder ikke dette avgifter - som Norge står fritt til å sette selv. Derfor er det ingen fare for en prisoppgang på LCD-skjermer i Norge - snarere tvert imot.

DVI-skatten skal etter sigende være til for å harmonisere avgiftsnivået på TV-skjermer med andre skjermer som også kan vise TV-signaler - men vedtaket overser enn så lenge de klassiske VGA-kontaktene til CRT- og LCD-skjermer. I teorien kan alle skjermer vise TV.

(Kilde: The Inquirer)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen