Snart 100 mpbs WLAN


Snart blir WLAN like raskt LAN

Dagens raskeste "ekte" WLAN kjører på 54 mbps, men dette skal dobles i løpet av året med 802.11n - som blir den første WLAN-standarden med samme hastighet som de fleste kabelnettene. Ingeniørene i standardorganisasjonen IEEE har derimot nok å gjøre med å klargjøre standarden fremover, ettersom flere tunge aktører som Texas Instruments, Intel og Broadcom i følge Computerworld har gått inn for forskjellige teknologier.

Noen har derimot begynt å dytte frem såkalt "pre-n"-teknologier allerede nå, som skal gi de samme hastighetene mens vi venter på standarden. For eksempel har selskapet Airgo sagt at de allerede har kunder som skal produsere 100 mbps WLAN-brikker basert på "True MIMO" (Multiple In, Multiple Out" teknologien deres, som benytter "smarte antenner". Kort fortalt fungerer MIMO ved å fordele signalene på flere antenner. Teknologien er sendt inn til IEEE for inklusjon i 802.11n-standarden, og til tross for tung markedsføring fra Airgo er det slettes ikke sikkert at den faktisk blir med.

Taktikken til Airgo ser ut til å være å legge press på IEEE ved å spre så mange MIMO-baserte WLAN-brikkesett i markedet som mulig. Dermed kan det bli vanskelig for standardorganisasjonen å overse teknologien i 802.11n. Det samme ble for eksempel gjort av Broadcom, som produserte massevis av "pre-g"-brikkesett før standarden var klar, og klarte dermed å få organisasjonen til å lage en standard som gjorde at de endte opp uten kompatibilitetsproblemer.

Arbeidet med nye standarder tar ofte lang tid, men det gjør også utviklingen av nye produkter. Derfor har mange Taiwanske produsenter allerede begynt å lage prototyper basert på konseptene som er sent inn til IEEE, inkludert MIMO-teknologien. Dette for å være klare med den nye standarden så snart den er klar - eller til og med før, hvis Airgo får det som de vil.

IEEE har derimot bare vurdert de nye forslagene til standarden i noe over en uke, og det eneste som er klart er at 802.11n får støtte for QoS (Quality of Service) og at hastigheten blir på 100 mbps. Standarden skal være klar i 2005/2006.

(Kilder: Daily Wireless, Digitimes, Computerworld, EE Times)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen