De nye V-NAND-brikkene til Samsung.
De nye V-NAND-brikkene til Samsung. (Bilde: Samsung)

Snart vil SSD-ene få mye større lagringskapasitet

Samsung har startet produksjon av sine nyeste 3D-NAND-brikker.

Tidligere har SSD-utviklingen i stor grad gått ut på å krympe minnecellene, men etter hvert som dette har blitt stadig vanskeligere har nye løsninger kommet på banen. I 2013 lanserte for eksempel Samsung en ny 3D-minneteknologi kalt V-NAND, som forbedrer SSD-egenskapene ved å stable minnecellene oppå hverandre.

I fjor kom den andre generasjonen av denne teknologien, og i en fersk pressemelding kunngjør selskapet nå at masseproduksjonen av tredje generasjons V-NAND-brikker er i gang.

256 gigabit

De nye minnebrikkene har en kapasitet på hele 256 gigabit hver, som er en dobling sammenlignet med den forrige generasjonen. Som med den forrige varianten lagres det tre bit i hver celle, men Samsung har nå stablet hele 48 lag oppå hverandre, opp fra 32.

SSD-er med flere terabyte lagringsplass blir snart mer tallrike takket være den nye NAND-generasjonen. Dette er Samsungs nylig lanserte SSD på 2 terabyte.
SSD-er med flere terabyte lagringsplass blir snart mer tallrike takket være den nye NAND-generasjonen. Dette er Samsungs nylig lanserte SSD på 2 terabyte. Foto: Samsung

Ifølge Samsung vil de nye brikkene enkelt kunne doble lagringskapasiteten til selskapets eksisterende SSD-produktlinje, som altså betyr at SSD-er med en kapasitet på flere terabyte nå raskt vil bli mer tallrike.

Den nye generasjonen V-NAND-brikker har ifølge Samsung også 30 prosent mer energieffektive enn den forrige generasjonen ved lagring av samme mengde informasjon, og de gir dessuten en produktivitetsgevinst på 40 prosent, noe som gjør teknologien prismessig svært konkurransedyktig. Det er imidlertid uvisst hvilket utslag dette får på forbrukerprisene.

Bindes sammen av 1,8 milliarder «hull»

Brikkene benytter ellers den samme tredimensjonale løsningen som før, kalt «3D Charge Trap Flash». Denne innebærer at minnecellene legges lagvis oppå hverandre og knyttes sammen elektrisk via massevis av «hull» som er laget ved hjelp av en spesiell etseteknikk. De nye brikkene har cirka 1,8 milliarder slike hull.

Samsung har altså nå startet masseproduksjonen av brikkene, men det er ennå uvisst akkurat når vi vil se SSD-ene med den nye V-NAND-generasjonen på markedet.

Samsung har allerede lansert store SSD-er uten den nyeste teknologien: 850 PRO og 850 EVO byr på solide 2 terabyte hver » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen