En bærbar med Haswell-arkitektur kan være påslått hele tiden.
En bærbar med Haswell-arkitektur kan være påslått hele tiden. (Bilde: iStock, 8796959)

Snart vil bærbare «alltid» kunne være på

Haswell-plattformen trenger nesten ikke bruke strøm når den går på tomgang.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fjerde generasjon av Intels Core i-prosessor, også kjent som «Haswell», skal etter sigende by på et lavere strømforbruk for bærbare datamaskiner enn sine forgjengere. Og da snakker vi ikke bare om at datamaskinene skal kunne være mer aktive uten å øke størrelsen på batteriene, men at de også skal kunne gå på tomgang (idle) i mye lenger tid.

Intel har regnet på dette, og på Intel Developer Forum i Beijing denne uken ble det avslørt at Haswell-plattformen kan bruke så lite som 100 mW på tomgang. Med dette menes at datamaskinen er påslått og koblet til Internett, mens skjermen er avslått og den ikke aktivt kjører noen programmer.

Dagens bærbare bruker omtrent tre watt på tomgang. I teorien kan da altså bærbare PC-er med Haswell komme ned på 1/30-del av strømforbruket til dagens generasjon – men altså vel å merke uten at de egentlig gjør noe.

Hjelper over hele linja

At strømforbruket når datamaskinen går på tomgang kan kuttes drastisk, høres kanskje ikke spesielt imponerende ut. Men her skal vi ikke glemme at dette strømsuget vi snakker om på tre watt, ligger der konstant.

Hvis dette i stor grad kan fjernes, betyr dette at andre ting også vil kreve mindre strøm. Eksempelvis krever nettsurfing omtrent ni watt i dag – dette vil da reduseres til seks watt.

Mindre strøm betyr også mindre varme, noe som vil gjøre det enklere å lage vifteløse bærbare.

Blir ikke billig

Hvorvidt vi vil kunne se dette i praksis er naturligvis et annet spørsmål. For å komme helt ned til 100 mW må PC-produsentene plukke fra øverste hylle, med strømkomponenter av høy kvalitet, mindre og mer effektive hovedkort, ekstra strømgjerrig RAM og så videre. Men dette vil koste, så trolig blir det kun de dyrere toppmodellene vi vil kunne se med spesielt god batteritid.

Haswell-plattformen vil trolig lanseres i forbindelse med årets Computex-messe i begynnelsen av juni.
Men vi har prøvd en prototype allerede

Kilde: Ultrabook News

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen