Amerikanske luftfartsmyndigheter er i ferd med å droppe forbudet mot elektroniske dingser under avgang og landing. (Bilde: Shutterstock/Potowizard/Yayayoyo/Sony)

Snart letter USA på mobilreglene i fly

FAA vil gjøre slutt på dingseforbudet under avgang og landing.

De fleste som reiser med fly har hørt beskjeden. Den er nesten helt lik, samme hvilket flyselskap du reiser med.

– Vi ber dere rette opp stolryggene, folde sammen bordene, og skru av alle elektroniske gjenstander før avgang. Hvis mobiltelefonen din har en flight mode, ber vi deg om å aktivere denne nå, før du skrur av telefonen.

Les også: USA sier nei til mobiler på fly

Forbudet står for fall

Nå varsler amerikanske luftfartsmyndigheter at dette forbudet står for fall. Det er riktig nok ikke amerikanske luftfartsmyndigheter som regulerer luftfarten her i Europa, men det virker ikke usannsynlig at en slik lemping på reglene kan spre seg.

Uttalelsen fra Federal Aviation Administration (FAA), kommer etter lang tids utredning av eventuelle konsekvenser. Dagens forbud skyldes delvis frykt for at elektronisk utstyr kan forstyrre flyets instrumenter. I tillegg har det vært en del skepsis til hvordan mobilprating vil fungere for medpassasjerer, ombord på trange fly.

Hvert enkelt flyselskap må tillate

Nå ser det ut til at FAA har konkludert sikkerhetsaspektet rundt dette ikke er noe stort problem lenger. Helt trygt oppfattes det likevel ikke, så som en slags myk start på regelendringen, må flyselskap søke om å få lov til å tillate dingsbomsene våre under avgang og landing. En obligatorisk del av søknaden er bevisførsel for at flyene tåler eventuell stråling disse dingsene kan gi fra seg.

Det trenger ikke å bety at lempingen på regelverket vil gå sakte. Både Delta Airlines, og lavprisselskapet Jet Blue, varslet at de hadde søknadene klare, samme dag som FAAs uttalelse kom. Delta Airlines flyr USA-flyvninger for KLM fra Schiphol i Nederland – dermed virker det sannsynlig at mange USA-reisende vil kunne spille, lese, eller jobbe videre – iallfall ved landing i USA.

Du får fortsatt ikke prate i telefonen

Det er imidlertid ett unntak i lempingen på reglene. Du vil fortsatt måtte bruke flymodusen på telefonen din, og Wi-Fi vil bare være tillatt på flyvninger der slikt utstyr er installert, og der flyselskapet tillater slik bruk. Snakking i telefonen vil fortsatt ikke være lov, uansett hvor langt i flyvningen du har kommet.

Så er det store spørsmålet når de europeiske luftfartsmyndighetene vil følge etter.

Les også: Test av Norwegian Skycall

(Kilde: cnn.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen