Slik ser Gaze-sensoren ut. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen/Hardware.no)

Snart kommer «øyesensoren» på markedet

Lar deg styre PC-en med øynene – og blir rimelig!

Et svensk selskap som heter Tobii Technology er i ferd med å utvikle en sensor som er i stand til å følge bevegelsene til øyet ditt, slik at du kan navigere på PC-skjermen kun ved å flytte blikket.

Sensoren heter Gaze og ble vist frem under CES-messen i fjor, hvor HWs utsendte fikk prøve teknologien og konkluderte med at det hele faktisk fungerte glimrende.

Den gangen lå prisen på systemet fremdeles på flere titalls tusen kroner, og dermed virket det usannsynlig med en snarlig lansering på forbrukermarkedet.

Blir mye billigere

Men, det er ingen grunn til å fortvile. Nå melder magasinet Time at Tobii Technology holder på med å utvikle en langt rimeligere forbrukerversjon av øyesensoren som plasserer teknologien innenfor rekkevidden til de fleste.

Ifølge magasinet sa Tobiis visesjef Carl Korobkin i et intervju forrige uke at prisen på forbrukerutgaven av Gaze-sensoren vil bli sammenlignbar med Leap Motion-sensoren, som koster 80 dollar, eller rundt 480 kroner.

Det er heller ikke lenge til vi kan få fatt i produktet. Selskapet sikter seg inn på en markedslansering tidlig neste år, enten i slutten av første kvartal eller i begynnelsen av andre kvartal.

Skal brukes i spill

Sensoren vil altså først bli sluppet på forbrukermarkedet som en separat enhet, men Tobii planlegger også å integrere teknologien i bærbare PC-er en gang i løpet av 2014.

Ifølge Korobkin vil det i første omgang være spillerne som ha glede av produktet. Han pekte blant annet på hvor mye tid man kan spare i spill som StarCraft II, hvor man blir i stand til å flytte seg mye kjappere mellom områder enn man klarer med musen.

Gaze fungerer i korte trekk ved at sensoren sender ut et nært infrarødt lys som lager et refleksjonsmønster på øynene. Dette fanges så opp av en bildesensor som prosesserer informasjonen og avgjør blikkretningen. Du kan lese mer her.

Gaze-sensoren er imponerende greier: Her leker vi oss med apparatet »

(Kilde: Time)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen