Snart kommer storspillene, og med støtte for DirectX 12 vil de flyte jevnere enn noen sinne.
Snart kommer storspillene, og med støtte for DirectX 12 vil de flyte jevnere enn noen sinne.

Sjekk alle storspillene som vil yte ekstra bra på PC-en din

Er PC-en din klar?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Om du er en av de mange millionene som allerede har oppgradert gratis til Microsofts nyeste operativsystem, Windows 10, har du også fått støtte for selskapets nye grafikk-API, kalt DirectX 12.

DirectX er et grensesnitt som lar spillutviklere programmere mot flere ulike maskinvarekonfigurasjoner med samme kode. I nyeste versjon skal støttede spilltittler få langt høyere ytelse – noe du kan lese mer om nederst i saken – kanskje uten at du trenger å oppgradere datamaskinen din.

Nå kommer storspillene

Selv om DirectX 12 er lansert, har ikke teknologien blitt tatt i bruk i særlig mange spill ennå, men dette skal straks endre seg. Sjekk bare denne listen over store spilltitler som de kommende månedene lanseres, eller oppdateres, med støtte for DirectX 12:

  • Sent i 2015: Star Wars Battlefront, Ark: Survival Evolved (Patch)
  • Februar 2016: Deus Ex: Mankind Divided, Hitman, Mirrors Edge
  • Tidlig i 2016: Fable Legends, Rise of Tomb Raider, Arma 3 (Patch)
  • 2016: DayZ, Gears of War, Star Citizen 

Dette kreves av maskinen din

DirectX 12 støttes kun av Windows 10, så om du er en av PC-spillerne som stadig holder fast på Windows 8 eller tidligere versjoner kan du ha mye å vinne på å ta steget over til tieren. 

Les vår test av Windows 10 »

Ellers, for å nyte godt av Microsofts nye spill-API, trenger du et grafikkort fra en av de følgende seriene til AMD eller Nvidia:

  • AMD: Radeon HD 7000/HD 8000/R7/R9 (Altså, med noen unntak, grafikkort som støtter GCN-arkitekturen)
  • Nvidia: GeForce GTX 600/700/900 eller Titan-serien

Nvidia har tidligere lovet en type kompatibilitet også for sine eldre Fermi-baserte GPUer, altså fra 400- og 500-serien, men det vites ikke når denne oppdateringen er klar eller hvor mange funksjoner som her eventuelt utelates.

I tillegg støtter Intels «Haswell»-prosessorer og senere teknologien, og det samme gjør utvalgte APU-er fra AMDs 6000- og 7000-serie med kodenavn «Kaveri» og «Beema».

«Dxdiag» viser deg hvilken DirectX-versjon skjermkortet eller APU-en din støtter i Windows 10.
«Dxdiag» viser deg hvilken DirectX-versjon grafikkortet eller APU-en din støtter i Windows 10.

I Windows 10 kan du finne ut om du allerede har et grafikkort som støtter DirectX 12 ved å trykke Windows-tast + «R» og skrive inn «dxdiag» i kjør-boksen. I vinduet som så spretter opp skal DirectX-versjonen din stå helt nederst.

Dette er nyhetene

Mens enkelte av de nye DirectX 12-funksjonene vil være forbeholdt nyere grafikkort fra Nvidias GTX 900-serie og kort fra AMD som støtter deres GCN 1.1-arkitektur, vil de største og viktigste forbedringene gjelde for alle kortene vi har nevnt ovenfor. 

Fra tidligere er det blant annet kjent at DirectX 12 vil kommunisere mer direkte med grafikkbrikken enn før. Det nye API-et vil også gjøre det langt lettere å programmere for prosessorer med flere kjerner, noe som åpner for at prosessordelen (CPU) kan utnyttes mer effektivt og at grafikkdelen (GPU) da også får mulighet til å vise mer av sitt potensiale. Også bedre ytelse ved sammenkoblede grafikkort, i form av SLI eller CrossfireX, skal være på plass.

Det ventes at spesielt du som har en svak prosessor og et sterkt grafikkort i maskinen din vil oppleve en betydelig ytelsesøkning i spill som støtter DirectX 12.

I tillegg til bedre ytelse, kan gevinsten i FPS også tas ut i form av lavere strømforbruk, for eksempel ved å låse bildeflyten på et gitt antall FPS. Dette vil være særlig aktuelt for bærbare PC-er.

Blir ikke et krav

Om maskinen din ikke støtter DirectX 12 og du er redd for å ikke få spilt et spill som støtter teknologien, da har du lite å frykte. Akkurat som ved overgangen fra DirectX 10 til DirectX 11 vil så godt som ingen spillutviklere utelukke store kundegrupper fra å kjøre spillene deres. Dermed vil det gå svært mange år før DirectX 12 blir et krav for å få spilt et spill, og det er kun de ekstra effektene og den økte ytelsen du eventuelt går glipp av om du holder fast på maskinvaren din fremover.

Tidligere tester har vist ytelsesøkning på opptil 70 prosent fra DirectX 11 til DirectX 12 »

(Kilde: Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen