Genial maskin skal løse flyplass-sikkerheten
Teknofil
(Bilde: Qylur)

Genial maskin skal løse flyplass-sikkerheten

Med denne tar du sikkerhetskontrollen selv.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For mange kan nok sikkerhetskontrollen på en flyplass oppfattes som ubehagelig. Ikke bare må du – ofte – stå i lange køer, men i noen tilfeller vil du kanskje også føle deg mistenkeliggjort av vaktene.

Heldigvis ser det ut til at nye og bedre sikkerhetskontroller er rett rundt hjørnet. Ifølge Wired.com ble den selvbetjente sikkerhetskontrollen Qylatron testet under årets fotball-VM, og det med stort hell.

Gjør det selv!

Det er sikkerhetsselskapet Qylur som står bak den geniale løsningen. Maskinen Qylatron består av fem kamre som scannes individuelt etter bestemte ulovlig gjenstander. I ett av disse putter du din egen håndbagasje etter å trukket en lapp med en kode. Deretter går du selv gjennom en metalldetektor á la de som brukes i dag, og på den andre siden henter du ut bagasjen din med den samme kodelappen.

Samtidig kan en sikkerhetsvakt sitte i nærheten og kikke gjennom røntgenbildene i de fem kamrene manuelt. Det er først hvis vakten eller maskinen oppdager noe mistenkelig at det blir behov for nærmere inspeksjon.

Utvikleren vil ikke avsløre hva slags teknologi som er på innsiden av maskinen, men foruten røntgenbilder skal det også være snakk om en sensor som kan oppdage spor av eksplosiver. 

Foto: Qylur

Fra pistol til vuvuzela

Under årets fotball-VM i Brasil fikk Qylur anledning til å sette maskinen sin på en skikkelig prøve. Den ble brukt i fire gruppespillskamper på Arena da Baixada, en stadion med 43 900 sitteplasser, under VM.

Qylatron-maskinen er programmert til å oppdage våpen, men FIFA har også en del andre gjenstander på sin fy-fy-liste. Her finner vi blant annet vuvuzelaer (de bråkete trumpetfløytene), melposer, megafoner, samt store flagg og bannere. Slike ting klarte etter sigende vaktene å oppdage ved å se over røntgenbildene.

Ettersom fem personer kan gå igjennom sikkerhetskontrollen samtidig, går prosessen langt raskere enn det som er normalt i slike kontroller. Ifølge en pressemelding fra Qylur selv, var også de besøkende positive til en selvbetjent sikkerhetskontroll, ettersom denne ble oppfattet som mindre invaderende.

Videre utover i 2014 vil Qylatron bli testet ut flere steder, og vil trolig bli en permanent løsning om ikke så lenge. Flyplassikkerhet er et område som selskapet sikter seg inn på også.

Hva synes du om selvbetjent sikkerhetskontroll? Kommenter i forumet nederst på siden!

Mann byttet flybilletten sin 300 ganger
Slik spiste han gratis i flyselskapets VIP-lounge et helt år »

(Kilder: pressemeldingWired.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen