Dette japanske systemet gjør det mulig å finne ut hva slags folk som handler når, og dermed la butikkene skreddersy tilbud og kampanjer. (Bilde: DigInfo TV)

Snart kjenner butikken deg igjen

Overvåkningssystem fastslår kjønn og alder, og ser hvor ofte du er på besøk.

I science fiction-filmen Minority Report trasker Tom Cruise rundt på et kjøpesenter og mottar skreddersydd reklame fra skjermer basert på hvem han er (eller rettere sagt øynene hans).

Nå er det kanskje snart på tide å ta «fiction» ut av sjangeren i akkurat dette tilfellet, ettersom det japanske selskapet NEC har lansert et overvåkningssystem for næringslivet som klarer å kjenne igjen ansikter.

Detaljert kundeinformasjon

Poenget med systemet er enkelt: Ved hjelp av detaljert informasjon om hvem som kommer for å handle og når de dukker opp, skal kjedebutikker kunne designe tilbudskampanjer og handelsstrategier som er rettet mot riktige forbrukere.

For å samle inn slik informasjon, klarer datasystemet å gjenkjenne ansikter, men også å slå fast kjønn og alder. I tillegg noteres det i en database når du har vært på besøk. Etter nok data kan det begynne å danne seg et mønster for når ulike befolkningsgrupper drar på shopping.

Personvern

Tjenesten er foreløpig bare tilgjengelig i Japan via NECs nettskyteknologi, og krever kun en vanlig PC og et videokamera. Og en leiesum på 5000 kroner i måneden. Opplegget er dermed ikke ment for den lille, lokale butikken med fast kundemasse, men store kjeder med mange filialer.

Når det gjelder personvern, hevder NEC at ansiktsdataene er krypterte og kun brukbare i spesifikk markedsanalyse. Ansiktsinformasjonen skal ikke kunne bli hentet ut av systemet, og skal derfor ikke kunne misbrukes.

Ved siden av å bidra med håndfast data til næringslivet, utvikler NEC også løsninger for andre områder, som overvåkningssystemer mot inntrengere.

Lær mer om systemet i videoen nedenfor:


(Kilde: DigInfo TV)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen