Man kan allerede se 360-graders video på YouTube, og det neste steget er sanntidsstrømming.
Man kan allerede se 360-graders video på YouTube, og det neste steget er sanntidsstrømming. (Bilde: YouTube)

YouTube skal tilby direktesendt 360-videoer

Se deg rundt i et rom på andre siden av verden på direkten.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den særdeles populære, Google-eide videotjenesten YouTube utvides stadig med nye funksjoner, og nå kan nettstedet BuzzFeed melde at YouTube-skaren trolig får enda enda et leketøy som gir nye muligheter innen bruker-generert innhold.

Tjenesten skal nemlig snart få støtte for sanntidsstrømming av 360-graders video. Opplysningene er ikke offisielt bekreftet, men stammer fra de sedvanlige kildene som har «kjennskap til saken».

Skal by på høy kvalitet

Om dette stemmer er det dermed duket for langt mer oppslukende strømmeseanser på YouTube i fremtiden.

Å se 360-graders videoer på YouTube vil kreve VR-briller, for eksempel Googles egne Cardboard.
Å se 360-graders videoer på YouTube vil kreve VR-briller, for eksempel Googles egne Cardboard. Foto: Alexandru Nika/Shutterstock.com

Det er riktignok mulig å strømme 360-graders video allerede i dag, men med lav kvalitet som kun ment som et hjelpemiddel for den som tar opp videoen. De nye planene skal derimot legge til rette for høy strømmekvalitet beregnet på et stort publikum.

YouTube/Google har som sagt ikke kommentert saken, så de tekniske detaljene foreligger imidlertid ikke. Det er heller ikke kjent når funksjonen skal lanseres.

Har allerede 360- og VR-støtte

Funksjonen er trolig tekniske krevende å få til. 360-graders video lages som kjent ved å sy sammen bilder fra flere kameraer, og ved sanntidsstrømming må denne prosessen skje nettopp i sanntid, noe som er en tung oppgave. Ikke minst må man være i besittelse av et 360-kamera, som ikke akkurat er allemannseie foreløpig.

Antakelig vil det også kreve god nettlinje for en brukbar opplevelse, men det jo ikke umulig at Google har en smart komprimeringsløsning på gang for å gjøre funksjonen mer tilgjengelig. YouTube introduserte støtte for 360-graders video allerede i mars i fjor, og senere kom det også støtte for ekte VR-videoer.  

Microsoft har også en «360-graders»-teknologi på gang: Slik kan HoloLens brukes til å se på sport »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen