(Bilde: Norsk Filmdistribusjon)

Snart kan vi blokkere vonde minner

Forskere har funnet ut hvordan.

I filmen Eternal Sunshine of the Spotless Mind går Jim Carrey inn på en klinikk for å viske ut dårlige minner. Nå har noen forskere funnet på noe tilsvarende, og selv om det ikke er helt likt, må man jo starte et sted.

Forskerne ved Scripps i California har nemlig testet ut den nye metoden i forbindelse med rusmisbruk, ettersom dette er spesielt sterke minner. De gjorde testmus avhengige av metamfetamin og fikk dem til å assosiere avhengigheten med ost.

Mennesker kan til sammenligning bli minnet på rusen av helt ordinære ting, som røyklukt eller pengesedler. Å fjerne båndet mellom disse minnene er derfor avgjørende.

Gjøre livet enklere

Én av de viktigste reaksjonene som forekommer i hjernen under disse omstendighetene, er dannelsen av en kjede av proteinet aktin. Forskerne blokkerte dette, og det fikk musene til å glemme minnet om metamfetamin – selv om de ble utsatt for ost. Andre minner var uberørte.

Nå gjelder det å overføre dette til mennesker og andre situasjoner, slik at både rusmisbrukere, overgrepsofre og andre kan å få en enklere hverdag.

Mer imponerende forskning:
Disse to forskerne har koblet sammen hjernen »

(Kilder: The Scripps Research Institute via DVICE)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen