Eksempler på gjenstander som kan skrives ut med de nye materialene.
Eksempler på gjenstander som kan skrives ut med de nye materialene. (Bilde: MakerBot)

Snart kan vanlige 3D-skrivere lage gjenstander som ikke kun består av plast

Nytt konsept fra MakerBot gir 3D-skrevne gjenstander både tre-, stein- og metallegenskaper.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Selv om det riktignok finnes 3D-skrivere som gjør det mulig å skrive ut gjenstander i ulike typer materialer, slik som den nye prototypen til HP, er det hovedsakelig plaststoffer som fremdeles gjelder for de fleste forbrukerutgavene av 3D-skrivere. De vanligste av disse er de såkalte ABS- og PLA-plastmaterialene.

Dette legger en del begrensninger på hva skriverne faktisk kan brukes til. Som blant andre Cnet melder har den store 3D-skriverprodusenten MakerBot imidlertid nå kunngjort en løsning som kan gjøre skriverne langt mer fleksible, og det innen ganske kort tid.

Plast blandet med metall, tre og stein

På den pågående CES-messen viste MakerBot frem en ny type PLA-plast som er blandet med andre materialer i pulverform, nærmere bestemt metall-, tre- eller steinmaterialer. På denne måten skal det altså bli mulig å skrive ut objekter som i alle fall delvis besitter egenskapene til disse andre materialene, og ikke kun rene plastgjenstander.

Løsningen legger altså ikke til rette for skriving av for eksempel fullverdige metallgjenstander, men ifølge Cnet viste MakerBot blant annet frem en hammer laget av det nye materialet, som visstnok er i stand til å faktisk utføre lettere hammerarbeid.

Om man bruker metallutgaven av det nye materialet kan man for eksempel også lage magnetiske objekter man kan henge på blant annet kjøleskapet, og objektene vil også være tyngre enn de rene plastgjenstandene. Ikke minst vil konseptet gjøre det mulig å skrive ut gjenstander som i mye større grad ligner på den ekte varen, ved at objektene får en mye mer autentisk overflate. Dermed legges det altså til rette for mye større mangfold av 3D-skrevne dingser.

Brukes med eksisterende 3D-skrivere

Den store fordelen er at det nye PLA-materialet ikke krever at man bytter ut skriveren, men fungerer med MakerBots eksisterende forbrukermodeller. Man må riktignok benytte egne dyser for hvert av de nye materialene, men de nyeste 3D-skriverne til MakerBot kommer med dyser som enkelt kan byttes ut.

Selskapet skal visstnok være i gang med å produsere de nye dysene og planlegger å ha dem klare for salg i løpet av den andre halvdelen av 2015. De nye metall-, tre- og steinversjonene av PLA-materialet skal bli tilgjengelig i den samme perioden, men det er uvisst hvordan prisen blir sammenlignet med den vanlige utgaven av materialet. Foreløpig har MakerBot kun sluppet litt informasjon på bloggen sin, men det er mulig det kommer mer senere.

Dette er en 3D-skriver og 3D-skanner i ett: Og den blir attpåtil overraskende billig »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen