Det nye konseptet fra Immersit gjør at du kan se filmer med bevegelige møbler.
Det nye konseptet fra Immersit gjør at du kan se filmer med bevegelige møbler. (Bilde: Immersit/YouTube)

Snart kan sofaen din gi deg en filmopplevelse i «4D»

Ny løsning gjør filmtittingen ekstra oppslukende ved å bevege møblene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De fleste av fremskrittene som innebærer å gjøre film- og TV-opplevelsene bedre dreier seg om nyvinninger innen TV- og lydteknologi, men det finnes også konsepter som ligger på siden av det tradisjonelle. Nå finnes det en møbelteknologi som tar sikte på å løfte TV-tittingen til nye høyder – bokstavelig talt.

Som nettstedet Engadget melder jobber et selskap ved navn Immersit med en løsning som innebærer å sette møblene dine i bevegelse mens du ser på film, TV eller spiller spill, for på den måten å heve innlevelsen betraktelig. Utviklerne kaller det «4D».

Bruker luftpumper

Løsningen går ut på å benytte fire luftdrevne pumper som plasseres under føttene til sofaen din, eller andre foretrukne filmmøbler. Pumpene er i stand til å løfte møblene opptil 10 centimeter og kan aktiveres uavhengig av hverandre.

Det betyr at de både kan vippe sofaen sidelengs, «gynge» frem og tilbake og løfte den rett opp og ned. I tillegg kan den også vibrere med ulik intensitet. Det er uvisst hvor høy vekt prototypen tåler, men endelige forbrukerutgaven skal visstnok kunne bære opptil 500 kilogram.

Systemet fungerer ved at en egen kontrollmodul mottar kommandoer fra en PC eller et nettbrett som synkroniseres med det som utspiller seg på skjermen. Disse kommandoene må forhåndsprogrammeres inn i DVD-en eller Blu-ray-filmen, noe som muligens er en praktisk ulempe.

Trolig best til spilling

Systemet skal imidlertid ha en nytteverdi selv uten denne programmeringen, ved at det er i stand til å aktivere pumpene basert på lydsporet til filmen. Hvor presist dette fungerer er uvisst.

Nettstedet Engadget testet ut systemet selv og kunne bekrefte at det fungerer rimelig bra, men at det trolig hadde størst potensiale innen spill. Med spill trengs det ingen former for forhåndsprogrammering, da bevegelsene til pumpene automatisk vil være synkronisert med håndkontrollen.

Det innebærer for eksempel vil bli kastet tilbake i sofaen når man akselererer i bilspill, og vibrere samtidig med håndkontrollen. Immersit planlegger å lansere konseptet sitt på finansieringsnettstedet Kickstarter i september, og om du er interessert kan du registrere deg på hjemmesiden for å få beskjed når dette skjer.

Under kan du se en introduksjonsvideo til produktet.

Her er en annen teknologi som kan gjøre spillopplevelsen bedre: Oculus VR kan nå bringe dine egne hender inn i VR-verdenen »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen