Energous' teknologi gjør det mulig å lade mobilen ved å oppholde seg i «soner» fylt med radiobølger.
Energous' teknologi gjør det mulig å lade mobilen ved å oppholde seg i «soner» fylt med radiobølger. (Bilde: Energous/YouTube)

Snart kan mobiltelefonene lades automatisk – uten engang å forlate lommen

Wi-Fi-basert lading er nærmere en realitet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Trådløs lading av dupeditter har sine fordeler, men har likevel den begrensningen at man må legge mobilen på et bestemt sted for å lade den. Nå jobbes det med en ny trådløs ladeteknologi som kan gjøre det mulig å lade mobilen bare ved å gå inn i et gitt område – uten engang å ta den ut av lommen.

Som nettstedet Phandroid rapporterer er det selskapet Energous som jobber med den nye teknologien, som har fått navnet «WattUp».

«Wi-Fi-lading»

WattUp-løsningen fungerer i korte trekk ved å benytte radiosignaler ala dem som brukes av Wi-Fi-nettverk til å lade mobiltelefoner og andre dupeditter. Lading via Wi-Fi er noe vi allerede har skrevet om tidligere, og som altså nå ser ut til å bli en realitet.

Systemet kan ta form som paneler på veggen, her vist frem av Energous selv.
Systemet kan ta form som paneler på veggen, her vist frem av Energous selv. Foto: energous/YouTube

WattUp-senderne som Energous jobber med skal være i stand til å lade mobiltelefoner trådløst med en radius på rundt 15 fot, det vil si cirka 4,5 meter. Dette vil altså kunne gi et trådløst «laderom» på 9 meter som man kan bevege seg fritt innenfor mens mobilen lades.

Ladingen vil foregå også mens enheten er i bevegelse, og systemet skal ifølge Energous kunne håndtere 12 mottakerenheter samtidig. Systemet benytter det lisensfrie 5,8 GHz ISM-radiobåndet, og kan i snitt levere 2 watt til opptil fire enheter samtidig innenfor 4,5-metersradiusen.

Motorola tilsynelatende interessert

Om man befinner seg nærmere enn 1,5 meter fra senderen ligger tallet på 4 watt for fire enheter samtidig, og minimum 2 watt beholdes opp til en avstand på 3 meter. Fra 3 til 4,5 meter leveres 1 watt. 

Det er usikkert når teknologien eventuelt vil dukke opp i mobiltelefoner, men som Phandroid melder dukket Energous opp på et ansattemøte hos Motorola nylig, noe som kan indikere at Motorola snuser på teknologien. Dette er imidlertid ikke på noe måte bekreftet av noen parter.

Mer teknisk informasjon om hvordan Energous' WattUp-teknologi fungerer finner du på selskapets hjemmesider. Se også video under for en presentasjon av teknologien.

Microsoft har også tidligere presentert en ny ladeteknologi: Den kan la deg lade mobilene ved hjelp av lysstråler »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen