Slik ser HyperCam ut i sin nåværende form. Det gjenstår nok en del arbeid før det eventuelt blir «mobilvennlig».
Slik ser HyperCam ut i sin nåværende form. Det gjenstår nok en del arbeid før det eventuelt blir «mobilvennlig». (Bilde: University of Washington)

Snart kan mobiltelefonen din få «supersyn»

Microsoft jobber med avansert kamera som kan se «gjennom» gjenstander.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi har allerede sett eksempler på mobiltilbehør som kan gjøre mobilen din varmesensitivt, men nå finnes det en ny teknologi som kan gi dupedittene enda flere spennende egenskaper. Det jobbes nemlig med et kamera som kan gi mobilene et slags «supersyn».

Kameraet, som har fått navnet «HyperCam», utvikles av University of Washington med økonomisk støtte fra Microsoft, og er i stand til å fange opp subtile detaljer på objekter som det blotte øyet ikke klarer å registrere.

Rimelig hyperspektralt kamera

Kameraet er i korte trekk et såkalt «hyperspektralt» kamera, det vil si at det opererer med langt flere bølgelender fra det elektromagnetiske spekteret enn bare synlig lys.

Bilde av en avocado tatt med vanlig kamera (t.v.) og HyperCam.
Bilde av en avocado tatt med vanlig kamera (t.v.) og HyperCam. Foto: University of Washington

HyperCam benytter 17 ulike bølgelengder fra både det synlige og nær-infrarøde spekteret, og tar ett bilde for hver bølgelengde som det kombinerer til ett bilde. Teknologien benytter i tillegg avansert programvare som søker seg frem til de bildene som inneholder den største mengden «skjult» informasjon.

Hyperspektrale kameraer er på ingen måte en nyhet, men vanligvis er slike en kostbare affære. Det som gjør det nye kameraet interessant er at det er vesentlig rimeligere enn vanlige hyperspektrale kameraer, noe som gjør teknologien langt mer tilgjengelig for vanlige forbrukere.

Kan få mange bruksområder

I tillegg er teknologien altså kompakt nok til at den potensielt kan bygges inn i for eksempel mobiltelefoner. Da kan bruksområdene i så fall omfatte blant annet muligheten til å sjekke om frukten du kjøper i dagligvarebutikken holder mål under overflaten.

 Forskerne testet denne egenskapen ved å ta bilder av 10 ulike frukttyper for å sjekke graden av modenhet, og HyperCam skal ha vært i stand til å avdekke modenheten med en presisjon på hele 94 prosent. Teknologien kan også brukes som biometrisk verktøy, ved å lese av blodårer og hudmønstre i hendene som ikke er direkte synlige.

Som med all ny teknologi gjenstår det mye arbeid før konseptet eventuelt blir anvendelig for vanlige forbrukere, men potensialet ser unektelig ut til å være ganske stort. Mer informasjon kan du finne hos University of Washington, og se også video under.

Varmesensitive mobilkameraer kan også være nyttige: Selskapet Flir slapp en ny versjon av slik kameraer i sommer »

(Via Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen