Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Maksim Kabakou/Shutterstock.com)

Snart kan mobilene kanskje advare deg mot farlig forurensning

Nytt gjennombrudd kan gi mobilene rimelige forurensningssensorer.

Moderne mobiltelefoner lider ikke akkurat av mangel på funksjoner, men stadig gjøres det fremskritt som kan gjøre mobilene enda mer allsidige. Nå melder nettstedet Mashable om et teknologisk fremskritt som kanskje kan lede til mobilsensorer som kan advare oss mot farlig luftforurensing.

En gruppe kinesiske og australske forskere har nemlig funnet frem til et materiale som på effektivt vis gir en indikasjon på nivået av skadelige gasser i luften, og som potensielt kan bygges inn i mobiltelefoner.

«Tinn-disulfid» til unnsetning

Materialet heter tinn-disulfid, som er et halvledermateriale med den egenskapen at det kan fange opp nitrogendioksid-molekyler (NO2) i luften. Nitrogendioksid er en av de sentrale forurensningsgassene, spesielt i store byer, og hovedkilden til gassen er biltrafikk.

Nitrogendioksid er en av de snetrale forurensningsgassene i store byer.
Nitrogendioksid er en av de sentrale forurensningsgassene i store byer. Foto: Chendongshan/Shutterstock.com

Tinn-disulfid brukes vanligvis i blant annet ulike typer lakk, men det forskerne fant ut var at stoffet har en unik evne til å trekke til seg nitrogendioksid-molekyler, og kun disse molekylene, noe som gjør at man kan avlese konsentrasjonen av gassen med høy presisjon.

En annen fordel er at stoffet er billig å produsere, som altså betyr at det potensielt er enkelt å kommersialisere for et eventuelt forbrukermarkedet, og forskerne håper altså at materialet kan brukes i sensorer til mobile enheter som brukere for eksempel i trafikkerte storbyer.

Skadelig gass

Ifølge Wikipedia tas mellom 80-90 prosent av nitrogendioksid opp i blodsirkulasjonen ved innånding, og forskning har konkludert med at det er en sterk sammenheng mellom kronisk eksponering for gassen og ulike typer luftveissykdommer, for eksempel bronkitt.

Forureningssensorer finnes for øvrig allerede på markedet. Tidligere har vi for eksempel skrevet om en Kickstarter-finansiert «ha-på-dings» som kan fange opp masse informasjon om omgivelsene, inkludert forekomsten av gasser.

Her er et annet nyttig stykke mobilutstyr: Denne skjermbeskytteren fikser riper på et blunk »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen