Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: BaLL LunLa/Shutterstock.com)

Snart kan mellomrom-tasten brukes som berøringsflate

Synaptics vil gi den store tasten flere bruksområder.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mellomromtasten på tastaturet er både en av de aller mest brukte tastene og er samtidig den som tar desidert mest plass. Selskapet Synaptics synes nå at det er på tide den store og velbrukte tasten får betydelig flere bruksområder.

I en fersk pressemelding drar Synaptics sløret av et nytt konsept kalt «SmartBar». Konseptet, som selskapet kaller det aller første i sitt slag, innebærer å bygge berøringsfunksjonalitet inn i mellomromtasten.

Skal effektivisere arbeidet

I tillegg til å trykke på knappen skal du dermed også kunne bruke den til å utføre kjappe og enkle fingerbevegelser for å aktivere ulike funksjoner på PC-en. Synaptics ser for seg at man blant annet kan bruke tasten til å foreta kvikk tekstredigering mens man skriver.

Dette er noen av bruksområdene til SmartBar. Klikk for større bilde.
Dette er noen av bruksområdene til SmartBar. Klikk for større bilde. Foto: Synaptics

Dette kan skje ved at man for eksempel stryker over tasten med tommelen for å merke et helt ord. Andre bruksområder kan være å zoome inn og ut ved å foreta klypebevegelser med begge tomlene, eller skrolle opp og ned ved å trykke ned den ene tommelen og bla med de andre.

I pressemeldingen skisserer også Synaptics hvordan man kan bruke berøringsfunksjonaliteten til å få opp menyer på skjermen og bla gjennom dem ved å først trykke med begge tomlene samtidig og deretter bla sidelengens med den ene tommelen.

Kan gis endeløse bruksområder

Dette skal imidlertid bare være nøkkelfunksjonene til SmartBar-teknologien, og utover dette står man fritt til å konfigurere funksjoner på egen hånd, via et eget program som skal følge med. Synaptics ser dermed for seg at konseptet kan få mange bruksområder innen for eksempel spill.

Selskapet mener at mellomromtasten ofte er «hvilepunktet» for tomlene mens tastaturet er i bruk, og at det derfor vil føles naturlig å bruke tasten som berøringsflate på denne måten.  

SmartBar-teknologien, som for øvrig er beregnet både på bærbare og stasjonære PC-er, skal være tilgjengelig for OEM-produsenter nå. Det betyr altså at vi kanskje får se løsningen i aksjon om ikke lenge, men noe nærmere tidspunkt foreligger ennå ikke.

Kanskje løsningen også kan bygges inn i minitastaturer: Dette er det beste minitastaturet til mobiler og nettbrett vi har prøvd »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen