Ser hagemøblene dine slik ut? Snart kan du få møbler renser seg selv i sollys.
Teknofil
Ser hagemøblene dine slik ut? Snart kan du få møbler renser seg selv i sollys. (Bilde: Istockphoto)

Snart kan hagemøblene vaske seg selv

La solen rense godstolen.

Etter en fuktig og het sommer kan hagemøblene se skikkelig ekle ut. De er fulle av muggsopp, grønne alger og annen skitt. Da er det bare å lete fram høytrykkspyleren. Eller, kanskje ikke?

Dersom verandabordet er laget av titandioksid, så slipper du hele jobben. Det oppdaget nemlig forskerne ved Fraunhofer Institute for Interfacial Engineering and Biotechnology.

Sollys setter i gang prosessen

Etter to år så stol-armlenet (nederst) like fint ut som da det var nytt. Det øverste armlenet ble ikke behandlet med titandioksid.
Etter to år så stol-armlenet (nederst) like fint ut som da det var nytt. Det øverste armlenet ble ikke behandlet med titandioksid.Foto: Fraunhofer

Tyskerne har eksperimentert med å legge et lysabsorberende lag av titansyre inn i plasten på hagemøbler . Når disse molekylene utsettes for ultrafiolett lys fra solen, blir de aktive og begynner å "spise" de organiske molekylene. Metoden virker mot 30 forskjellige typer sopp og bakterier, ifølge forskerne.

Pressemeldingen fra instituttet forklarer hvordan dette skjer:

"De virker som en katalysator og setter i gang en elektrokjemisk reaksjon som produserer frie radikaler. Disse og andre aktive molekyler gir dødsstøtet til bakterier, sopp og lignende organismer. Først ødelegger de celleveggene, deretter penetrerer de cytoplasmaen og ødelegger bakteriens DNA. Resultatet er at de organiske substansene ødelegges, istedenfor å forbli på overflaten."

Og konseptet ser ut til å fungere. Ett møbel som ble påført et ytterlag med titandioksid var fremdeles skinnende rent etter å ha stått utendørs i to år.

Kan brukes på mobiltelefoner og nettbrett

I tillegg til å holde solstolen bakteriefri, kan ytterlag av titandioksid også holde bygningsfasader og glassflater rene, og kan for eksempel brukes på mobiltelefoner og nettbrett.

Det neste steget blir å utvikle en kledning som også fungerer med kunstig lys, i tillegg til sollys, forteller utviklerne.

Amerikanerne forsker også på hvordan vi kan få solen til å gjøre jobben for oss. De utvikler en maling som gjør huset om til et kraftverk.

Les mer om dette: Solenergi med et malingstrøk

Kilder: Gizmodo, Discovery, Fraunhofer

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen