Snart kan Googles satellitter se «alt»
Teknofil
(Bilde: Google Maps/Shutterstock)

Snart kan Googles satellitter se «alt»

Vil ta høyoppløste bilder tre ganger om dagen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vår søsterside Hardware.no kunne tidligere denne måneden melde at Google angivelig ville investere i satellitter, og at dette var for å tilby Internett i grisgrendte deler av verden. 

Nå melder Wall Street Journal (WSJ) at selskapet også har andre planer med satellittsatsingen sin. De har nemlig kjøpt selskapet Skybox, som spesialiserer seg på å ta satellittbilder og hente ut kunnskap fra bildene. Prislappen skal angivelig ha vært 3 milliarder norske kroner.

Google Maps og analyser

Oppkjøpet vil gi Google kontroll over Skybox' 24 satellitter som skal være operative innen 2018. Disse vil sammen klare å ta høyoppløste satellittbilder av hele verden tre ganger om dagen. I dag er det kun ni satellitter i drift som leverer kommersielle satellittbilder, og disse blir ofte rekvirert av det amerikanske militæret. Dette betyr at bildene du ser på tjenester som Google Maps gjerne er et par år gamle og i dårlig oppløsning, skriver WSJ.

Regelendringer – og det at satellittene har blitt billigere å sende opp – skal gjøre denne typen virksomhet langt mer utbredt de neste årene. Skybox' spesialitet ligger for øvrig i å analysere dataene de får fra ferske satellittbilder. Eksempelvis kan de anslå hvor god omsetningen på et kjøpesenter er, basert på hvor mange biler som står parkert utenfor.

Til WSJ sier Skybox-gründer Dan Berkenstock at de også ser på iPhone-produsenten Foxconn hver uke, og måler hvor mange lastebiler som står utenfor. Det kan gi dem et hint om når den neste Apple-telefonen blir lansert. Videre kan de angivelig regne ut hvor mye olje som pumpes opp fra oljebrønner i Saudi Arabia, eller hva prisen på korn kommer til å bli om noen måneder – basert på på bilder av avlinger over hele kloden.

Overvåkning

 Avisen skriver at dette bare er starten, og at moderne satellitteknologi kan åpne mange dører fremover. For eksempel startet GPS som et militært kommunikasjonsverktøy, og i dag finner du teknologien i alle smartmobiler. I første omgang er det imidlertid bedre og hyppigere satellittbilder som står på planen for Google.

WSJ påpeker avslutningsvis at neste generasjons satellittbilder også kan føre til en invasjon av privatlivets fred. Eksempelvis skal det etter sigende være en sammenheng mellom hvor mange trær det er i nabolaget ditt og hvor mye penger en husholdning tjener.

Synes du det er greit at Google for eksempel kan vite hvor mange biler du eier? Si din mening i kommentarfeltet!

Investerer opptil 18 milliarder kroner i satellittprosjekt:
Nå skal Google spre Internett med satellitter » (Hardware.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen