Snart kan Facebook, Gmail og Skype bli forbudt i Russland
Teknofil
(Bilde: Montasje: Shutterstock/Google/Microsoft/Facebook)

Snart kan Facebook, Gmail og Skype bli forbudt i Russland

Klokka tikker etter innføring av ny «anti-terror»-lov.

Det er ikke bare på Krim-halvøya Russland gjør oppsiktsvekkende manøvre. Nå viser det seg at landets nye «anti-terror»-lov, som ble vedtatt for en stund tilbake, kan forby bruk av utenlandske tjenester som Skype, Facebook og Gmail.

Må lagre data i Russland

Årsaken er at den nye loven krever at nettjenester lagrer dataen lokalt i landet, i stedet for servere plassert rundt om i verden. Den nye loven gir nemlig myndighetene rett til å lovlig be om innsyn i all informasjon og datatrafikk som blir lagret av nettjenestene, men bare hvis serverne er plassert i Russland.

Ikke overraskende har den nye loven og dens følger fått mye kritikk, og den russiske søkemotoren Yandex, landets svar på Google, har også stilt seg kritisk til lovendringen: 

- Dette er et steg mot en sterkere statlig kontroll av Internett i Russland, og vil ha en negativ virkning på industrien, skrev de i en uttalelse. 

Har seks måneder på seg

Internasjonale tjenester som i dag lar russiske brukere fritt bruke tjenestene sine, slik som Facebook og Skype, har nå seks måneder på seg å føye seg etter de nye reglene. Det vil altså si at hvis de ikke klarer å opprette egne russiske servere i løpet av det neste halve året, vil de blir forbudt å bruke i Russland. 

Russland har blitt mer og mer paranoide: 
I fjor gikk de over til skrivemaskiner for å unngå NSA-overvåking »

(Kilde: NeoWin)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen