Snart kan en datamaskin bestemme karakteren din

Teknofil Snart kan en datamaskin bestemme karakteren din

Snart kan en datamaskin bestemme karakteren din

Kunstig intelligens er like flink til å bedømme prøver som mennesker.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Snart finnes det vel knapt en oppgave som ikke datamaskiner og roboter kan gjøre for oss – eller enda bedre enn oss. Sist ut på denne fronten er at lærere eller sensorer bør begynne å føle seg utrygge, for de kan bli byttet ut i fremtiden.

En amerikansk studie viser at datamaskiner er like dyktige som lærere til å bedømme standardiserte stiler (eller SATs som det heter i USA). Å få en god karakter forutsetter at eleven følger en viss formel, og slike stiler har ingen krav til verken dine evner innen prosa eller moraldiskusjon. Dette skriver Discover Magazine på sine nettsider.

20 000 stiler

Et forskningslag har latt ni programmer med kunstig intelligens gå gjennom 20 000 stiler, og resultatet viser at karakterene i det store og hele samsvarer med karakterene til de menneskelige sensorene.

Standardstilene er så formelbaserte at selskaper kan benytte seg av algoritmer for å bedømme dem. Den påviste likheten mellom menneske og maskin viser dermed at elever ikke får dårligere karakterer av datamaskiner som ikke nødvendigvis forstår ordentlig språk og grammatikk.

Mulig å lure

Det er riktignok mulig å "lure" slike programmer med for eksempel feil fakta, grammatisk tullball og plagiater. Alt dette ble påvist av en lærer ved det amerikanske universitetet MIT, men det skal fremdeles være vanskelig for vanlige elever å kunne lure systemet på den måten i løpet av den korte tiden testen tar. I tillegg finnes det andre programmer som tar seg av nettopp slike problemer.

Om slike sensormetoder blir utbredt i skolevesenet gjenstår å se. Teknologien utvikler seg i alle fall lynraskt, og når du har valget mellom en stresset sensor med et par minutter til rådighet eller en analytisk datamaskin for å bedømme stilen din, kan det være at sistnevnte likevel er det beste alternativet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen