Dette er en av de tidligere prototypene av det elektroniske tekstilet.
Dette er en av de tidligere prototypene av det elektroniske tekstilet. (Bilde: Google YouTube)

Snart kan du trolig få tak i interaktive klær

Google vil lage «smarte» klesplagg.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Blant ryktene i forkant av Googles nylig avholdte I/O-messe var at søkeselskapet skulle vise frem planene sine for «smarte» klesplagg. Mange hadde nok store forventninger til dette uvanlige konseptet, og heldigvis for de nysgjerrige kunne Google avsløre etterlengtede detaljer på konferansen.

Klessatsingen til Google har fått navnet «Project Jacquard». Konseptet går i korte trekk ut på å lage interaktive klær du kan bruke som berøringsoverflater, som kan veves av spesialutviklede «klesfibre».

Vil gjøre teknologien bredt tilgjengelig

Meningen er på denne måten å integrere elektronikken fullstendig sømløst inn i klærne på en slik måte at du ikke engang vil referere til teknologien som «ha-på-dingser», med derimot simpelthen som «klær».

Slik ser de spesialutviklede trådene som Google laget ut. Ifølge selskapet har de omtrent samme egenskaper som vanlig stoff.
Slik ser de spesialutviklede trådene som Google laget ut. Ifølge selskapet har de omtrent samme egenskaper som vanlig stoff. Foto: Google/YouTube

Under presentasjonen pekte Google på at tilsvarende konsepter allerede eksisterer, men Google har vesentlig høyere ambisjoner for teknologien. Selskapet ønsker ikke å bruke teknologien kun i engangstilfeller i spesielle klesplagg, men derimot lage en fleksibel plattform som gjør at samtlige produsenter og forbrukere kan lage og ha på seg de interaktive klærne.

For å oppnå dette har Google utviklet en løsning som gjør at det er mulig å produsere klærne ved hjelp av eksisterende produksjonsmetoder, slik at bransjen ikke trenger å foreta kostbare endringer og oppgraderinger for å kunne integrere teknologien. Google har allerede inngått partnerskap med blant andre Levi's.

Laget fra grunnen av

I arbeidet med å utvikle denne løsningen har selskapet reist rundt i verden for å skaffe seg kunnskap om hvordan produksjonen foregår. Oppgaven med å lage strømledene tekstiler er i utgangspunktet vanskelig, siden de må tåle både harde påkjenninger under selve klesproduksjonen, vasking, strekking med mer.

Google løste dette ved å utvikle sine egne vevetråder helt fra grunnen av. Disse er laget av tynne metalltråder som er flettet inn i meget tynne silkefibre, og skal ifølge Google både se ut som og kjennes som vanlige tekstiler. De kan også lages i mange ulike farger og tåler harde påkjenninger.

I en kort demonstrasjonsvideo på scenen ser man hvordan man for eksempel kan ringe med mobiltelefonen ved å stryke fingeren nedover langs ermet, og hvordan man kan koble klærne til små elektroniske enheter som kan skjules i små lommer i klærne. Når vi får se forbrukerrettede manifestasjoner av dette er ennå uvisst.

Mer informasjon om Project Jacquard kan du finne på prosjektets hjemmeside.

Den nye teknologien vil trolig få betydning for Googles «tingenes Internett»-satsing: Slik skal Google erobre alle slags smarte dingser »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen