At akkurat denne jenta har batteri-på-boks er tvilsomt, men et lignende system blir nå vist frem.
Teknofil
At akkurat denne jenta har batteri-på-boks er tvilsomt, men et lignende system blir nå vist frem. (Bilde: Istockphoto)

Snart kan du spraye batterier på ting

Spray-batteri gjør enhver overflate om til en energikilde.

Tradisjonelle litium-ionbatterier gir strøm til de fleste elektroniske duppedingser. Batteriene er temmelig kompakte, men er begrenset til rektangel- eller sylinderformede klumper.

Denne gammeldagse måten å tenke «batteri» vil noen forskere ved Rice-universitetet i Texas ha en slutt på. De har nemlig funnet opp en teknikk som bryter ned alle elementer i et vanlig batteri og forvandler dem til væske. Denne batterivæsken kan i sin tur brukes til å bli sprayet på så å si alle mulige overflater.

– Dette betyr at tradisjonell innpakning av batterier må vike for en mye mer fleksibel tilnærming, som tillater alle mulige former for design og muligheter for elektroniske enheter, sier Pulickel Ajayan, som leder prosjektet.

Ulike overflater

Batteriet er oppladbart og består av svært tynne lag. Hvert lag representerer komponentene i et tradisjonelt batteri: to strømsamlere, en katode, en anode og en polymerdeler i midten.

Forskerne har testet ut den uvanlige sprayen på ulike overflater, deriblant keramikk, glass og rustfritt stål, samt på spesielle former som den kurvede overflaten på en keramikkmugge. Det har gitt positive resultater.

Liker ikke oksygen

Begrensninger ved denne teknologien er at det er vanskelig å håndtere de flytende elektrolyttene, og at det er behov for tørre omgivelser uten oksygen når man lager en ny enhet.

Forskerne forsøker imidlertid å finne ut hvordan de kan få til konstruksjon i fri luft, slik at produksjonen blir mer effektiv og åpner for kommersiell bruk.

Kan brukes sammen med solenergi

En av forskerne, Neelam Singh, mener at teknologien kan bli brukt sammen med solcellepaneler for å gjøre overflater på for eksempel hus om til en selvforsynt energikilde, som også kan lagre energien den høster.

Batterisprayen ble testet av forskerne ved å bruke ni baderomsfliser dekket av sprayen, og som var koblet opp mot hverandre. Når de var ferdigladet, klarte batteriene å gi strøm til noen lysdioder i et mønster formet som ordet «Rice». Dette klarte de i seks timer, med en spenning på 2,4 volt.

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

(Kilde: Reuters)

Sjekk ut videoen nedenfor for å vite mer om prosjektet:


Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen