Snart kan du se hvordan dette «svevebrettet» fungerer i praksis
(Bilde: Lexus/YouTube)

Snart kan du se hvordan dette «svevebrettet» fungerer i praksis

Lexus vil demonstrere sitt futuristiske produkt om få dager.

Ved siden av den tradisjonelle teknologiutviklingen dukker det også av og til opp produkter av det litt mer oppsiktsvekkende og futuristiske slaget. Et eksempel på dette så vi i juni, da det japanske bilmerket Lexus dro sløret av det som skal være et fungerende svevebrett.

Brettet har fått navnet «Slide», og ble først kun vist frem i en kort teaservideo, men nå vil de nysgjerrige endelig få litt større innsikt i akkurat hva det er Lexus har oppfunnet.

Demonstrerer produktet neste uke

Som blant andre The Verge fikk med seg har det dukket opp en ny teaservideo på YouTube-kanalen til Lexus. Denne er riktignok heller ikke rik på detaljer, men videoen avslører også at svevebrettet vil «ankomme» den 5. august, altså neste uke.

Lexus' svevebrett baserer seg på den såkalte Maglev-teknologien.
Lexus' svevebrett baserer seg på den såkalte Maglev-teknologien. Foto: Lexus

Trolig betyr dette at Lexus skal avholde en mer detaljert demonstrasjon av svevebrettet, slik vi publikum omsider kan se hva det er i stand til og akkurat hvordan det fungerer. Det som er kjent er at brettet benytter seg av den såkalte Maglev-teknologien, som innebærer å løfte og skyve et objekt friksjonsløst ved hjelp av kraftige magnetfelt. 

Ifølge Lexus skal svevebrettet benytte et magnetsystem med superledere som kjøles ved hjelp av flytende nitrogen, men utover det er vitenskapen bak produktet som sagt ennå uklare. Virkemåten til produktet innebærer mest sannsynlig at det bare kan brukes på spesielle underlag for å fungere.

Ikke det første svevebrettet

Vi meldte om et annet svevebrett allerede i oktober i fjor, som også baserer seg på magnetiske kraftfelt. Dette brettet, kalt «Hendo», krevde ikke-magnetiske metallunderlag av for eksempel kobber eller aluminium, men ble bekreftet å fungere av en journalist fra nettstedet The Verge.   

Brettet fungerte ved å manipulere magnetfelt ved hjelp av strøm på en slik måte at feltene kun befinner seg på den ene siden av magnetene og «presser» mot hverandre. Ved å kombinere flere slike kraftfelt produserer man nok kraft til å skape en slags oppdrift.

Hvordan Lexus' variant fungerer vil vi altså finne ut mer om den 5. august. I mellomtiden kan du sjekke ut produktets hjemmeside, og den nye teaservideoen ser du under. 

Her er et annet «futuristisk» produkt: Disse kapslene skal frakte pendlere med en fart på 240 kilometer i timen »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen