Snart kan du meske deg med digert 4K-bilde til «lav» pris
(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)

Snart kan du meske deg med digert 4K-bilde til «lav» pris

Sonys nyeste 4K-projektor er også den billigste med 4K.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

På årets IFA-messe trakk Sony frem sin hittil nyeste projektor, nemlig VPL-VW300ES. Ikke bare er dette den nyeste projektoren, men det er også den rimeligste de har med 4K-oppløsning. Ved introduksjonen skal den ligge på 59 999 kroner, og da får du i en begrenset periode med en egen 4K-mediespiller på kjøpet. 

Nå er det fremdeles mange penger det er snakk om, men dette senker listen betraktelig for hvor mye du må ut med for å få en 4K-projektor.

Vi fikk se på både projektoren og bildene den produserer på et arrangement på Filmens Hus i Oslo, og selv om dette var et litt tidlig eksemplar ble vi rent ut imponerte over bildet den greide å oppdrive på det store lerretet.

VW300ES i sitt rette element.
VW300ES i sitt rette element.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

4K har virkelig livets rett på en projektor

Her snakker vi om at 4K virkelig kommer til sin rett, og detaljnivået var til tider forbløffende. Blant annet ble det vist frem video fra fotball VM, og selv for en som strengt tatt ikke liker fotball var det en spennende opplevelse å kunne se så detaljerte bilder i såpass stor skala. Flere andre opptak i 4K gjorde også sitt til å overbevise om at 4K og projektor er noe som hører sammen.

Selv om bildet i seg selv er ganske imponerende er det klart at enkelte grep har blitt gjort for å få ned prisen. Neste steg opp er VPL-VW500ES, som du kan finne til rundt 85 000 kroner.

Billigere 4K enn før, men bra bilde likevel.
Billigere 4K enn før, men bra bilde likevel.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Fjernet to sentrale egenskaper

Det er to store ankepunkt mot denne projektoren, det ene er mangelen på linseminne og det andre er at dynamisk iris er fraværende. Linseminne gjør det enkelt å bytte mellom ulike formater, og likevel ha bilde på hele lerretet.

Dynamisk iris gjør en at projektoren selv kan styre lysmengden som går ut av projektoren, og dermed få et kontrastforhold som ligger langt over andre modeller.

Hvorvidt dette er avgjørende for deg vet du best selv, men da er det et alternativ i VW500ES. VW300ES mangler også den automatiske kalibreringen i maskinvaren som VW500ES har, det betyr at det ikke få tilbake den opprinnelige kalibreringen etter en gitt tid.

En spennende greie som har kommet på plass er en egen spillmodus. Her skal responstiden være på lave 0,5 millisekunder, med et så langt uoffisiell input lag. Blir input lag-en lav nok aner vi en særdeles spennende projektor.

Henter fremdeles mye fra storebror

VW300ES kommer med samme kabinettet som storebror VW500ES. Det innebærer at den tar inn luft i bakkant og rundt selve frontlinsen, deretter blir den varme luften skutt ut i forkant, på skrått ut fra projektoren. Dette gir en bedre mulighet til å sette projektoren helt inn mot bakveggen, dersom det skulle være ønskelig.

Projektoren har også Sonys Triluminos-teknologi, som gir deg et bredere fargespekter.

Det har også kommet på plass en RF-sender for 3D-signalet. Sett mot IR har RF en stor fordel, RF går gjennom mindre hindringer. Blindsoner under projektoren blir dermed historie.

Sony har fått på plass støtte for den nye HDMI 2.0, og det er full støtte for HDCP 2.2. Vi noterer oss også muligheter for å sette projektoren i et Crestron-oppsett, men om du først har brukt så store summer på hjemmekinoen at du også har et slikt oppsett er det naturlig å tenke at slikt som linseminne er et must.

Projektoren kommer ut i butikkene mot slutten av oktober, for dem som lar seg friste og har en tykk nok lommebok.

Det er ikke alltid like lett å se forskjell på de ulike oppløsningene:
Sjekk ut hvor mange som lot seg lure i vår blindtest » (Ekstra)

Sony VPL-VW300ES

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen