Nokia-navnet kommer tilbake for alvor.
Nokia-navnet kommer tilbake for alvor. (Bilde: OlegDoroshin/Shutterstock.com)

Snart kan du kjøpe Nokia-mobiler igjen

Merkenavnet returnerer til mobilene, og samtidig selger Microsoft sin mobilavdeling.

Nokia var en gang en ruvende merkevare i mobilverdenen, men i forbrukersammenheng ble selskapets relevans kraftig amputert etter at Microsoft sikret seg Nokias mobilavdeling i 2013. I en ganske uventet, og litt komplisert, vending er Nokia-telefonene imidlertid nå på full fart ut igjen på markedet.

I en fersk pressemelding opplyser nemlig et selskap ved navn HMD at de skal bringe mobiler med Nokia-merkenavnet tilbake på markedet – på bekostning av Microsofts mobilsatsing.

Microsoft selger mobilavdeling

HMD, som er et nyopprettet, finsk selskap, har for det første inngått en lisensieringsavtale med Nokia Technologies som gir dem rett til å bruke Nokia-navnet på mobiler og nettbrett, i tillegg til såkalte essensielle standardpatenter, i 10 år.

Det er ennå uvisst hva slags Nokia-produkter vi har i vente. Dette er Nokias eget N1-nettbrett fra i fjor.
Det er ennå uvisst hva slags Nokia-produkter vi har i vente. Dette er Nokias eget N1-nettbrett fra i fjor. Foto: Nokia

Samtidig, i det som er en stor nyhet i seg selv, har Microsoft nettopp kunngjort at de har solgt ut virksomheten som står for de aller rimeligste telefonene til HMD og den taiwanske elektronikkgiganten Foxconn. Dette er altså ikke delen av Microsoft som står for Lumia-modellene, men nettstedet The Verge spekulerer i at det spøker for også denne serien. HMD og Foxconn har inngått en egen avtale om å bygge opp en global virksomhet for mobiler og nettbrett med Nokia-navnet. 

– Vil bli godt mottatt av forbrukerne

HMD skal i henhold til avtalene ha full kontroll over salg, markedsføring og distribusjon av Nokia-telefonene, mens Foxconn tar seg av selve produksjonen av enhetene.

Sjefen i HMD heter Arto Nummela og er veteran fra både Nokias og Microsofts mobilvirksomhet. Han sier i pressemeldingen at de skal ha fullt fokus på å skape et helhetlig utvalg av Nokia-mobiler- og nettbrett som de tror vil blir godt mottatt av forbrukerne. Noen flere detaljer om hva vi har i vente er imidlertid ennå uvisst.

Formalitetene rundt de nye avtalene og transaksjonene er ventet i være i boks i løpet av andre halvdel av 2016, og HMD sier at flere kunngjørelser omkring planer og produkter vil komme etter hvert, men altså uten å oppgi et mer spesifikt tidspunkt.

Nokia selv har også vært aktive den siste tiden:  De har både kjøpt et selskap, inngått avtale med Disney og holder døren åpen for en ny mobil »

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen