Snart kan du jogge for å lade mobilen
Teknofil
(Bilde: Istockphoto)

Snart kan du jogge for å lade mobilen

Ny teknologi tar i bruk energi fra knærne.

Ville det ikke vært fint å slippe å være avhengig av å lade opp smarttelefonen når du er ute på tur? Noen forskere fra tre britiske universiteter har nå lykkes i å utvikle en bærbar enhet som klarer å skape elektrisitet fra knebevegelser.

På engelsk heter oppfinnelsen «pizzicato knee-joint energy harvester», og som navnet antyder kan du feste tingesten på kneleddet. Deretter blir bevegelsesenergien herfra omgjort til strøm som kan bli brukt til små duppedingser som pulsklokker, akselerasjonsmålere, og skrittellere – eller mobiler.

Plukketeknikk

Selve enheten er sirkelformet og passer på utsiden av kneet. Den består av en ytre ring med 72 plektre og en sentral kjerne med fire utstikkende armer. Hver gang kneet bøyer seg, vil ringen rotere og få plektrene til å plukke på armene, derav navnet «pizzicato», som betyr å plukke på strengene på musikkinstrumenter.

Dr. Michele Pozzi fra Cranfield-universitetet forteller at under «plukkingen» vil de piezoelektriske armene bli avledet via plektrene. Piezoelektriske materialer har som egenskap å forvandle mekanisk energi om til elektrisk strøm. Når armen blir sluppet fri på grunn av mangel på kontakt, vil den kunne vibrere og skape effektiv elektrisk energi.

Enheten kan per nåværende tidspunkt høste inn to milliwatt med strøm, men kan raskt nå 30 milliwatt med noen forbedringer.

Forskerne håper at systemet kan hjelpe soldater som i dag bærer tunge elektroniske apparater og batterier på militære oppdrag, og ser også for seg at det kan muliggjøre en ny generasjon med GPS-sporing, mer avansert signalbehandling og flere og lengre trådløse overføringer. Kanskje kan denne teknologien en gang i fremtiden brukes av deg og meg til å lade mobilen på joggeturen?

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

Ta en titt på dr. Pozzis forskningsartikkel hos IOP Science.

(Kilder: IOP Science, PC World)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen