(Bilde: Oracle, BankID)

Snart kan du betale regninger uten Java

BankID kvitter seg med den hullete plattformen.

Den seneste versjonen av BankID skal bringe flere nyheter på plass, og den som kanskje fortjener mest spalteplass er at Java nå velges bort.

Selve prosjektorganisasjonen for BankID 2.0 kom på plass i sommer, og allerede nå er det mye som er klarlagt. Den nye løsningen vil utvikles av programvareselskapene Knowit og Nets, som har ansvaret for henholdsvis brukeropplevelse og infrastruktur.

Kjører rett i nettleseren

Den nye BankID 2.0 vil kjøre rett i nettleseren, uten behov for å installere programvaretillegg som Java. Frontend-biten blir utviklet i HTML, CSS og JavaScript. Valget om å bruke Java i sin tid var begrunnet med at det ikke fantes noen annen teknologi som ga tilsvarende muligheter.

– Da Java ble valgt var ikke webteknologien moden nok. Det er den nå, og vi kan derfor lage BankID 2.0 som en responsiv webbasert løsning som fungerer på tvers av operativsystemer, mobiler, nettbrett, PC-er og nettlesere, forteller teamleder Kjetil Rohde Jakobsen i Knowit.

De som i dag bruker BankID-applikasjonene for iOS og Android vil kunne fortsette å bruke disse så lenge behovet er tilstede, siden disse ikke er basert på Java.

Java har hatt mye trøbbel

Det er få teknologier som har vært mer nevnt enn Java i nyheter om sikkerhetshull i løpet av det siste året. Det har vært episode etter episode, og et tresifret antall sårbarheter er utbedret bare i årets første fem måneder.

I fjor skapte programvaretilegget så mange problemer for databrukere at både Apple og Mozilla deaktiverte Java i sine nettlesere. En rekke sikkerhetseksperter anbefalte også at brukerne deaktiverte Java selv, for å være på den trygge siden.

Sviktes av Google Chrome

På grunn av alle problemene har også  Google meldt at deres Chrome-nettleser på sikt vil komme uten støtte for Java. Utestengelsen er enn så lenge planlagt å inntreffe mot slutten av 2014.

Dette er ikke et rent korstog mot Java, da Google fjerner støtten for en rekke populære programmer. Fellesnevneren for de andre programmene som ryker er at de bygger på «Netscape Plug-In API»-tillegget som alle nettlesere har støttet siden 90-tallet.

Dersom Java sviktes av Google kan man stille seg spørsmål om hva de andre nettleserutviklerne vil gjøre.

Om du ikke vil vente, er det ikke noe problem kvitte seg med Java selv:
Med disse triksene kan du slippe Java for alltid »

(Kilde: pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen